Monthly Archives: Ιούλιος 2017

Στις αγορές, σύντροφοι, στις αγορές!

agores

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου στο Liberal.gr

Του Σταύρου Καλαφάτη

Προφανώς, στον τίτλο, παραφράζω την γνωστή εμβληματική ατάκα από τις «Τρεις Αδερφές» του Τσέχωφ: «Στη Μόσχα, αδερφές μου, στη Μόσχα!»

Η φράση μου ήρθε αυτόματα στο νου, παρακολουθώντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολυαναμενόμενη… έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Βλέπετε, στο διάσημο έργο του Τσέχωφ, η Μόσχα αποτελεί για τις τρεις ηρωίδες του, το ρωσικό αντίστοιχο της Καβαφικής Ιθάκης.

Και παρά το γεγονός ότι το έργο γράφτηκε πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και την άνοδο του υπαρκτού Σοσιαλισμού στη Ρωσία, η Μόσχα σίγουρα φαντάζει πιο ταιριαστή «Ιθάκη» για το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή για ένα κόμμα της Αριστεράς που ιδεολογικά, στη θεωρία δηλαδή, προτιμά να νοσταλγεί τις εποχές της ισχύος του Υπαρκτού Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού, και να ευαγγελίζεται την έξοδο …ΑΠΟ τις καπιταλιστικές αγορές. Και όχι βέβαια να πανηγυρίζει την έξοδο ΣΕ αυτές.

Αντιπαρέρχομαι, όμως, το ιδεολογικό οξύμωρο της νεοελληνικής κυβερνώσας Αριστεράς, που μάλλον δικαιώνει την παγκόσμια ιδεολογική πρωτοκαθεδρία της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς…

Και έρχομαι στην ουσία των πανηγυρισμών για την έξοδο στις αγορές, που επίσης έρχεται να δικαιώσει την κριτική, πως η περίοδος των 2,5 ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισοδυναμεί με χαμένο χρόνο και χρήμα της Ελλάδας!

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές με όρους ελάχιστα καλύτερους από εκείνους που είχε εξασφαλίσει ήδη το 2014 η κυβέρνηση της Ν.Δ. Πανηγυρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για ένα 0,37% επιτοκίου περίπου (για τέτοια διαφορά με το 2014 μιλάμε), συγκρίνοντας το νυν 4,375%, με το προ τριετίας 4,75%, αντί να το συγκρίνουν με το επιτόκιο 2,5% ή 2,7% που θα μπορούσε να απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, αν δεν είχε ανακοπεί από την επέλαση ΣΥΡΙΖΑ, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί ως το 2014.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση που «αγόρασε» αυτό το 0,37%, ζημιώνοντας τη χώρα με 85 δις (σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας), ή ακόμα χειρότερα 100 δις (κατά Ρέγκλινγκ), με τους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς της «σκληρής διαπραγμάτευσης», που αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο πια, με τις πρόσφατες δημόσιες ομολογίες Βαρουφάκη.

Πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες, που στο κόστος αυτό, πρόσθεσαν και πολλά δις νέων σκληρών μέτρων φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Για 0,37%…

Και το χειρότερο, χωρίς να πείσουν τη νέα τους «Μόσχα», τις Αγορές! Αφού τα 6,5 δις προσφορών που συγκέντρωσαν, ωχριούν μπροστά στα 20 δις που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014!

Στις αγορές, λοιπόν, σύντροφοι! Στις αγορές! Μόνο που αυτές οι αγορές, απαιτούν σοβαρότητα, αξιοπιστία και γνώση. Δεν είναι αγορές για ψώνια…

Η κυβέρνηση έχασε ξανά το ραντεβού της με τη συνέπεια στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο

poseidwnio

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις αρμοδίων που παραπέμπουν σε ολοκλήρωση εργασιών και παράδοση του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου σε χρήση, ενδεχομένως και μετά το Σεπτέμβριο του 2017, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από δύο σχετικές ερωτήσεις μου στη Βουλή, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου απάντησε στην πρώτη διαβεβαιώνοντας για ολοκλήρωση των έργων στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο ως τον Μάρτιο του 2017 και φυσικά ακόμα δεν έχει απαντήσει στην δεύτερη. Απαντά λοιπόν για λογαριασμό της η πραγματικότητα, που διαψεύδει για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση, με την διαιώνιση της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών, αθλητών, ΑμεΑ, φοιτητές ΤΕΦΑΑ, κ.α. Το κολυμβητήριο “έχασε” το καλοκαίρι και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως δεν θα “χάσει” και το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση σίγουρα έχει χάσει για μια ακόμα το ραντεβού της με τη συνέπεια….»

«Καρικατούρα» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον ΟΑΣΘ!

kalaf vouli

Για νομοσχέδιο-“καρικατούρα”, έκανε λόγο ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ.

«Η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα νομοσχέδιο-“καρικατούρα”, μετά από χειρισμούς που ταλαιπώρησαν τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης. «Οι αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις που προκάλεσαν έπληξαν κυρίως τους αδύναμους οικονομικά Θεσσαλονικείς, εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το ΙΧ αυτοκίνητό τους, ή με ταξί. Η δε διαβούλευση, που προηγήθηκε, ήταν επίσης “καρικατούρα”. Είναι χαρακτηριστικό πως εκλήθη να εκφέρει άποψη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν εκλήθη εκπρόσωπος από τον κατ` εξοχήν αρμόδιο φορέα, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.»

Ο κ. Καλαφάτης άσκησε δριμεία κριτική στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, για την προσφιλή τακτική της παρελθοντολογίας στην  οποία αναλώθηκε κατά την ομιλία του: «Ο κ. υπουργός, από τα 12 λεπτά που είχε στη διάθεσή του, κατανάλωσε… 24, για να μη μιλήσει για το νομοσχέδιο που εισηγείται. Επιτέλους, να μην ξεχνάμε, ότι μεγάλο κομμάτι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη, υπουργοί, γραμματείς υπουργείων, προέρχονται από το παλιό “ορθόδοξο” ΠΑΣΟΚ και είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν τις παθογένειες του παρελθόντος που επικαλούνται.»

Καταρρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι οι αστικές συγκοινωνίες διεθνώς τελούν υπό κρατικό έλεγχο, υπογράμμισε: «Στις περισσότερες πόλεις, οι δημόσιες συγκοινωνίες εποπτεύονται από διαδημοτικές ή και δημοτικές επιχειρήσεις και όχι από κρατικές. Παράλληλα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οργανισμοί που εποπτεύονται από τις δημοτικές αρχές, είναι μικτού –ιδιωτικού και δημόσιου- χαρακτήρα, ή χρησιμοποιούνται ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών. Επίσης, σε όλες τις μεγαλουπόλεις, κύριος φορέας μέσου μαζικής μεταφοράς είναι το μετρό. Δηλαδή, ο φορέας σταθερής τροχιάς. Αντίθετα, το λεωφορείο λειτουργεί συμπληρωματικά και  πιθανότατα  με μεγάλες ζημίες που καλύπτονται από τον κύριο φορέα, το μετρό, αφού το δίκτυο είναι συνολικό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το πολύ απλό και αυτονόητο, ότι ο σχεδιασμός και η λογική λειτουργίας των συγκοινωνιών, αφορά κυρίως την αυτοδιοίκηση, η υπηρεσία όμως διασφαλίζεται από τον πάροχο (συνήθως ιδιώτη) και από τη συνεργατικότητα των δικτύων.»

Και μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν ήταν και δεν είναι όλα καλά στον ΟΑΣΘ. Σίγουρα απαιτείται εξορθολογισμός στη λειτουργία του. Σίγουρα πρέπει να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε καλύτερες συγκοινωνίες για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Όχι όμως με τον τρόπο που επιχειρείται και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, όχι δημιουργώντας μέσα σε μια νύχτα σοβιέτ στη Θεσσαλονίκη.»

 

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να υπηρετεί τις προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου

twenty seven european union flags 3d render

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων κ. Gunter Oettinger και αντικείμενο το «έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον τον οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητώντας στη βάση της Λευκής Βίβλου, η Ευρώπη αποδεικνύει εμφατικά πως λειτουργεί πρώτα πολιτικά και κατόπιν οικονομικά. Το πνεύμα αυτό υποδεικνύει την ολοκλήρωση της συζήτησης για τους πολιτικούς στόχους των προτάσεων Γιούνκερ, στους οποίους θα πρέπει να  προσαρμοστεί μια διαβούλευση για τον προϋπολογισμό με δημοσιονομικούς όρους. Με αυτό τον τρόπο ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου, για την ιεράρχηση των οποίων, αξίζει να λάβουμε υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: απασχόληση, νεολαία, έρευνα, καινοτομία, αλληλεγγύη και ανταγωνιστικότητα.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Καταρχάς, θα ήθελα να χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου, την ανάληψη της πρωτοβουλίας συζήτησης για την διαβούλευση σχετικά με το μέλλον των οικονομικών της Ευρώπης. Είναι επίσης θετικό, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται στη βάση της «Λευκής Βίβλου», αποδεικνύοντας έτσι με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η Ε.Ε. λειτουργεί καταρχάς πολιτικά και κατόπιν οικονομικά.

Εδώ, θα ήθελα να βάλω το πρώτο σημείο προβληματισμού. Θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σας, κύριε Επίτροπε, κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα από πλευράς στρατηγικής και τεχνικής, το γεγονός ότι ένα καθαρά δημοσιονομικό «σφιχτό» οικονομικό κείμενο θα προηγηθεί της πολιτικής συζήτησης που πρέπει να ολοκληρωθεί όσον αφορά τις εισηγήσεις του κ. Γιουνκέρ.

Νομίζω ότι η συζήτηση των πέντε σεναρίων, οι προτάσεις του κ. Γιουνκέρ, θα πρέπει να αποτελέσουν καταρχάς, το πολιτικό πλαίσιο και την πολιτική στόχευση. Βάσει της κατάληξης αυτής της συζήτησης – όπου πραγματικά οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια, γιατί γίνεται από κάτω προς τα επάνω και ίσως, για πρώτη φορά σε επίπεδο Ε.Ε. – θα πρέπει να συγχρωτιστεί το οικονομικό, δημοσιονομικό κείμενο.\

Δηλαδή, θα ήθελα να πω, μήπως θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά κάποιον τρόπο η πολιτική συζήτηση και εφόσον, διευκρινιστούν οι πολιτικοί στόχοι τότε επάνω εκεί να έρθει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό;

Δεύτερον, σε σχέση με την έννοια της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας η οποία σωστά κατά την άποψή μου αναφέρεται στην έκθεση επάνω στην οποία δημιουργήθηκε το έγγραφο προβληματισμού: θα ήθελα να σημειώσω ότι όρος «προστιθέμενη αξία» που χρησιμοποιείται κατά κορόν σ` αυτό, αποτελεί μια καθαρά δημοσιονομική, οικονομική ορολογία, ενώ ο όρος «ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία» έχει άλλα χαρακτηριστικά όπως αντιλαμβάνεστε.

Όσον αφορά, στις προτεραιότητες  – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τοποθετήθηκε μέσω του κ. Φερνάντες – και εκεί η σειρά της ιεράρχησης, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, απασχόληση, νεολαία, έρευνα, καινοτομία, αλληλεγγύη και ανταγωνιστικότητα.

Σας ευχαριστώ.

 

Αυτονόητες παροχές ασφαλισμένων υπό αμφισβήτηση στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

farmakeia

«Σε χώρα που ο διαβητικός δεν ξέρει αν θα βρει στο φαρμακείο τα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά του, κανείς δεν δικαιούται να μιλά για ανάπτυξη ή για κοινωνική πολιτική. Δυστυχώς, στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βλέπουμε τα αυτονόητα να αμφισβητούνται και αυτά που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα για τη δημόσια υγεία, να μετατρέπονται σε “στοίχημα” για τους ασφαλισμένους.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για προβλήματα στις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών για συγκεκριμένα προϊόντα από τον ΕΟΠΥΥ και για ελλείψεις αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών.

«Η έκταση των προβλημάτων στη φάση ελέγχου των γνωματεύσεων καθυστερεί την πληρωμή των παραπεμπτικών στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα η ‘’κοινωνική πολιτική’’ του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης να υλοποιείται επί μήνες με… ξένες πλάτες», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 7224/13/07/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις αναλωσίμων και σκευασμάτων στα φαρμακεία για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ»

Τα προβλήματα που οξύνονται βαθμιαία στις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένα προϊόντα φέρνουν σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη προβληματική ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται.

Αιτία παραμένει η έκταση των άλυτων προβλημάτων στη φάση ελέγχου των γνωματεύσεων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή των παραπεμπτικών.

Οι φαρμακοποιοί της πόλης είναι απλήρωτοι για υλικά που χορήγησαν από την αρχή του έτους και σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές του Οργανισμού στα παραπεμπτικά, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης μιας οξύτατης κατάστασης για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν. Απεναντίας η ‘’κοινωνική πολιτική’’ του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης κατ’επέκταση υλοποιείται τόσους μήνες με… ξένες πλάτες.

Η αύξηση του προσωπικού των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που θα ακολουθήσει αναλογικά την ραγδαία αύξηση των μηνιαίων υποβολών συνταγών αλλά και η λύση των αναγκαίων αυτοματοποιημένων ελέγχων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητες επιλογές των αρμοδίων, φορέα και υπουργείου, για να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε για άλλη μια φορά η κυβερνητική ολιγωρία στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που συσσωρεύονται πριν τα φαρμακεία βρεθούν σε ολική αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα αναλώσιμα, σκευάσματα και ιατροτεχνολογικά υλικά;