Monthly Archives: Οκτώβριος 2017

Καμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται όταν αφορά σε ανθρώπινες ζωές!

elikoptero

«Η κυβέρνηση που προωθεί συμφωνίες δισεκατομμυρίων για τα F16, οφείλει να μεριμνά εγκαίρως και για τη συμφωνία που χρειάζεται η χρήση ενός… ταπεινού ελικοπτέρου από το ΕΚΑΒ στην κεντρική Μακεδονία. Αν πραγματικά εκπνέει σχετική συμφωνία ΕΚΑΒ – Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αεροδιακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και δεν έχει ληφθεί ακόμα μέριμνα για την ανανέωσή της, πρόκειται για αμέλεια που δεν δικαιολογείται, καθώς αφορά σε ζωές ασθενών που χρήζουν επείγουσα φροντίδα.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος δημοσιεύματα σχετικά με την επικείμενη λήξη συμφωνίας μεταξύ ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με το ελικόπτερο της δεύτερης.

Ο κ. Καλαφάτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε να μην περιοριστεί η δυνατότητα του ΕΚΑΒ για χρήση πτητικών μέσων άλλων υπηρεσιών στην κεντρική Μακεδονία, ενώ ζητά την παράθεση στοιχείων, για τις συμφωνίες χρήσης πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Α.Π.: 768/30-10-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας

ΘΕΜΑ: «Αεροδιακομιδές Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας(ΕΚΑΒ) Θεσσαλονίκης»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα ταχείας αερομεταφοράς τους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όταν παραστεί επείγουσα ανάγκη διακομιδής τους, καθώς τουλάχιστον η συμφωνία συνδρομής του Πυροσβεστικού Σώματος προς το ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα, άμεσα εκπνέει.

Όπως γνωρίζουμε, στην προσπάθεια κάλυψης των αδυναμιών του ΕΚΑΒ να εκτελεί τις αναγκαίες αεροδιακομιδές των επειγόντων περιστατικών με δικά του αεροσκάφη ή/και ελικόπτερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα, διαθέτουν  πτητικά μέσα προς το ΕΚΑΒ στη βάση συγκεκριμένων συμφωνιών.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στις δομές και στις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ και σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς δεν επαρκούν ούτε τα επίγεια μέσα στην Κεντρική Μακεδονία, η απίσχναση της ικανότητας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης να ενεργεί αεροδιακομιδές ασθενών σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιθανό να έχει τραγικές συνέπειες για τους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, να χρησιμοποιεί πτητικά μέσα από άλλες υπηρεσίες και φορείς της Πολιτείας για τις αναγκαίες αεροδιακομιδές του, να συνεχίσει να υφίσταται;
  1. Ποιο είναι το πλαίσιο συμφωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα για τη διάθεση πτητικών μέσων προς το ΕΚΑΒ και ποια τα χρονικά όριά του;
  1. Υπάρχει συμφωνία που καλύπτει της επιχειρησιακές ανάγκες του 2018;

 

Υπερηφάνεια για την Ιστορία, πίστη για το μέλλον της Πατρίδας.

1940

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο μνήμης του ΟΧΙ και του Έπους του 1940, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπερηφάνεια που αισθάνεται σήμερα ο λαός μας για την εθνική του ταυτότητα , ας γίνει η οριστική απάντηση σε όσους επιλέγουν, άλλοτε να καπηλεύονται και άλλοτε να ενοχοποιούν τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η λέξη «Πατρίδα» στα χείλη, δεν έχει χρώμα, ούτε κόμμα. Έχει μόνο βαριά ιστορία και αποπνέει πίστη για το μέλλον.»

Η Θεσσαλονίκη στέλνει μήνυμα εθνικής ανάτασης σε όλη την Ελλάδα!

kalafatis-Ag.Dimitrios

Με αφορμή το σημερινό διπλό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό και του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Θεσσαλονικείς και στη Θεσσαλονίκη μας, που σήμερα, τιμώντας την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και τη μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, στέλνει σε όλη την Ελλάδα μήνυμα εθνικής ανάτασης, αλλά και αντίστασης.

Αντίστασης σε όσους επιμένουν να μας θέλουν μίζερους στις φιλοδοξίες μας και ενοχικούς για όσα έχουμε καταφέρει ως έθνος, με την πατρίδα στα χείλη, το Σταυρό στην καρδιά και τη Σημαία στα χέρια.

Το σπουδαιότερο δείγμα αυτής της αντίστασης, από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, είναι να υψώσουμε τις Σημαίες παντού, διατρανώνοντας τον πατριωτισμό μας και την υπερηφάνεια που αξίζουμε να αισθανόμαστε, για την ιστορία και τις αξίες που συνθέτουν την ελληνική μας ταυτότητα.

kalafatis-Ag.Dimitrios

Διόδια στη διαδρομή σπίτι-δουλειά, για χιλιάδες Θεσσαλονικείς!

IX

«Η κατασκευή σταθμού διοδίων σε τμήμα της ΠΑΘΕ που συμπίπτει με την εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο, αποτελεί ουσιαστικά επιβολή διοδίων στην αστική κίνηση και στη διαδρομή σπίτι-δουλειά για χιλιάδες πολίτες. Κωμικοτραγική ειρωνεία για την κυβέρνηση των πάλαι ποτέ υποκινητών του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, εξοργιστική φάρσα σε βάρος της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της.»

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την κατασκευή σταθμού διοδίων στο τμήμα της ΠΑΘΕ μεταξύ των κόμβων Διαβατών και ΤΙΤΑΝ στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Καλαφάτης, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας είτε την επανεξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, είτε τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της αδικίας για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα για την καθημερινή τους μετάβαση από τα σπίτια στις εργασίες τους και αντίστροφα.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επιβολή διοδίων σε αυτό το σημείο του οδικού άξονα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σοβαρότατες κυκλοφοριακές παρενέργειες στο ήδη βεβαρυμένο και οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μαστίζει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», καταλήγει ο κ. Καλαφάτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Σταθμού Διοδίων επί της Εγνατίας Οδού μεταξύ Διαβατών και Ωραιοκάστρου»

Έντονο προβληματισμό και ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η έναρξη των εργασιών κατασκευής Σταθμού Διοδίων στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα μεταξύ του κόμβου ΠΑΘΕ στα Διαβατά και του κόμβου ΤΙΤΑΝ στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα της Εγνατίας Οδού επικαλύπτει μέρος της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης. Η εξωτερική περιφερειακή οδός παραμένει ουσιαστικά μια αστική οδός που συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους χιλιάδες εργαζόμενους που μετακινούνται καθημερινά από και προς τις εργασίες τους στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε άλλες επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες στον ευρύτερο χώρο πέριξ της Εγνατίας Οδού.

Η επιβολή διοδίων σε αυτό το σημείο του οδικού άξονα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει σοβαρότατες κυκλοφοριακές παρενέργειες στο ήδη βεβαρυμένο και οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα που μαστίζει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, ακόμη και η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος υπολογισμού του ύψους που θα καταβάλλει ο κάθε διερχόμενος οδηγός από τον σταθμό διοδίων, δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αδικία που θα υφίστανται οι πολίτες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, όπως χρόνια τώρα, για να προσέλθουν απλά στην εργασία τους με βαρύ οικονομικό κόστος. Είναι σαν επιβάλλονται διόδια εντός της πόλης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε βάσει αυτών των πολύ σοβαρών παραμέτρων να επανεξετάσετε εξ ολοκλήρου τη σκοπιμότητα αλλά την αποτελεσματικότητα της δημιουργίας του Σταθμού Διοδίων στο επίμαχο σημείο;

2.Υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη ευνοϊκής μεταχείρισης των εργαζομένων πολιτών που μετακινούνται κατά χιλιάδες από και προς τις εργασίες τους καθημερινά και χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδική διέλευση ως εξωτερική περιφερειακή οδό της πόλης;

Εμπόδια στην ελληνική εκπαίδευση για χιλιάδες Ελληνόπουλα

σχολεια μοναχο

«Προχωρώντας σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ελληνικών σχολείων στη Γερμανία, χωρίς την παραμικρή συνεννόηση με τις πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες, η κυβέρνηση διά των εντεταλμένων της, καθιστά προβληματική για χιλιάδες Ελληνόπουλα, παιδιά μεταναστών, την πρόσβαση στην ελληνική εκπαίδευση. Καμία έκπληξη, για μια κυβέρνηση που επιδεικνύει ιδεολογική αλλεργία, απέναντι στην διατήρηση της επαφής των Ελλήνων με τα στοιχεία της πολιτισμικής τους ταυτότητας: Γλώσσα, Ορθοδοξία, ιστορία…»

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που με νέα ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό, καταγγέλλει την ουσιαστική αποδόμηση της ελληνικής παιδείας των ομογενών στη Γερμανία, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ελληνικών σχολικών μονάδων που αποφασίζονται την ώρα που ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που μεταναστεύει εκεί, μεγαλώνει.

Ο κ. Καλαφάτης επικαλείται με τη σειρά του τις καταγγελίες σχολικών επιτροπών ελληνικών κοινοτήτων, όπως αυτής του Μονάχου, που περιγράφει χαρακτηριστικά την κατάργηση του 4ου Δημοτικού Σχολείου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και τη συγχώνευση/ συστέγαση του 2ου Γυμνασίου με το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου στο κτίριο που συστεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο με το υπό κατάργηση 4ο Δημοτικό Σχολείο, επισημαίνοντας ότι δυσχεραίνεται έτσι η πρόσβαση χιλιάδων παιδιών στην ελληνική εκπαίδευση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ TΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ  ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΑΠ 124/4-10-2017

ΘΕΜΑ: «Καταργήσεις και συγχωνεύσεις ελληνικών σχολείων στο Μονάχο – Μεγάλες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας»

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις που έλαβε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μονάχου για την κατάσταση των σχολικών μονάδων στις οποίες φοιτούν ελληνόπουλα ερήμην των σχολικών επιτροπών τους.

Όπως καταγγέλει η Σχολική Επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μονάχου σε επιστολή της στους αρμόδιους φορείς, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, χωρίς συνεννόηση και εκτός πλαισίου διαλόγου με τα νομίμως εκλεγμένα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των ενδιαφερομένων μαθητών και των γονέων τους, αποφάσισε κατά μόνας την κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων.

 Συγκεκριμένα αποφάσισε την κατάργηση του 4ου Δημοτικού Σχολείου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», μετακινώντας αναγκαστικά τους μαθητές στο 5ο Δημοτικό Σχολείο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και τη συγχώνευση/ συστέγαση του 2ου Γυμνασίου με το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου στο κτίριο πο συστεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο με το υπό κατάργηση 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Το εν λόγω δημοτικό σχολείο βρίσκεται στο ΒΔ Μόναχο, περιοχή όπου κατοικούν οι περισσότεροι Έλληνες της πόλης και προφανώς εξυπηρετεί αυξημένες ανάγκες σε σχέση με το δημοτικό σχολείο όπου θα υποχρεωθούν να μετακινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη περιοχή της πόλης, στο ΝΑ Μόναχο.

Εξάλλου, η ορθή παιδαγωγικά επιλογή, όχι μόνον για γεωγραφικούς λόγους, θα ήταν η διαφύλαξη και δημιουργία ολοκληρωμένων και αυτοτελών σχολικών μονάδων, όπως προκρίνει και η Σχολική Επιτροπή του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, δηλαδή η συστέγαση δημοτικού σχολείου και γυμνασίου σε ένα κτίριο.

Η ανεξήγητη απόφαση του Συντονιστή Εκπαίδευσης που πάρθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη κρίσιμες διαστάσεις του ζητήματος, όπως τα επιπρόσθετα προβλήματα στη μετακίνηση και την ταλαιπωρία των μαθητών, την επιβάρυνση των γονέων καθώς και η αντιπαιδαγωγική επιλογή της κατάργησης αυτοτελών και ολοκληρωμένων σχολικών μονάδων, γεννά πολλά ερωτηματικά.

Επιπρόσθετα, καθολικά οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ελληνικών σχολείων που εδρεύουν σε πόλεις των γερμανικών κρατιδίων, θέτουν επανειλημμένα και επιτακτικά πλέον με δραματικό τόνο τα ζήτημα της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικές μονάδες λόγω των μεγάλων ελλείψεων διδακτικού προσωπικού βασικότατων ειδικοτήτων.

Αδικαιολόγητες μάλιστα καθυστερήσεις παρατηρούνται στην στελέχωση των εκπαιδευτικών μονάδων με διδάσκουσες/διδάσκοντες που έχει εγκριθεί η τοποθέτησή τους με αποτέλεσμα ήδη η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων να παρεμποδίζεται.

Όλη η μαθησιακή διαδικασία τίθεται εν αμφιβόλω και χιλιάδες ελληνόπουλα που ολοένα αυξάνονται, δεδομένης της αθρόας μετεγκατάστασης στη Γερμανία χιλιάδων ελλήνων μεταναστών στα χρόνια της κρίσης, αδυνατούν να λάβουν την ελληνική εκπαίδευση που επιθυμούν και δικαιούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη προβληματική απόφαση ώστε να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση η εξεύρεση αποδεκτής λύσης από όλη την ελληνική κοινότητα του Μονάχου, που θα προστατεύει τα συμφέροντα των μαθητών και των γονέων τους;
  2. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε όλα τα εν λειτουργία ελληνικά σχολεία και αυτά που ενδεχομένως επιβάλλεται από τις περιστάσεις να επαναλειτουργήσουν να στελεχωθούν επαρκώς με διδακτικό προσωπικό;