Daily Archives: 22 Νοεμβρίου 2017

Η Αθήνα έχασε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων λόγω της κακής προετοιμασίας της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής

ImageHandler

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  στο Άμστερνταμ και τον αποκλεισμό της Αθήνας από την πρώτη ψηφοφορία, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

« Η Αθήνα έχασε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων λόγω της κακής προετοιμασίας της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής»

ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
«Και  στη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε στην αξιολόγηση  του Σεπτεμβρίου σημαντικές ελλείψεις στην πρόταση μετεγκατάστασης που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, με συνέπεια η Αθήνα να αποκλειστεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Και αυτό παρ’ ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαβεβαίωνε για υποβολή “πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου υποψηφιότητας”.

Ο εν λόγω Οργανισμός, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο και θα μεταφερθεί στο Άμστερνταμ μετά το Brexit. Απασχολεί περίπου 900 μόνιμους εργαζόμενους και ενισχύει σημαντικά το συνεδριακό τουρισμό της πόλης στην οποία εδρεύει. Μόνο το 2015, 36 χιλ. επισκέπτες ταξίδεψαν στο Λονδίνο σε περισσότερες από 500 συσκέψεις.

O αποκλεισμός της ελληνικής πρότασης επιβεβαιώνει την προχειρότητα με την οποία προσέγγισαν το ζήτημα τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής. 

Χάθηκε έτσι άλλη ευκαιρία ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Ενέργειες όπως του δημάρχου Θεσσαλονίκης, βάζουν εμπόδια στην υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ.

dce750ff9777390e1a88301e7c52a87a_XL

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2017

Καλαφάτης: «Ενέργειες όπως του δημάρχου Θεσσαλονίκης, βάζουν εμπόδια στην υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ»

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης σε ΜΜΕ των Σκοπίων κατά τις οποίες αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εξωτερικών κι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποκαλεί για πολλοστή φορά την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και, αντί, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, να ζητήσει συγνώμη, προχωρά σε νέες δηλώσεις, στις οποίες εμφανίζεται να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αυτοπροσώπως. Ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να απαντήσει αν, όντως, υπήρξε τέτοια συνεννόηση, καθώς και για ποια θέματα και με ποια δικαιοδοσία συζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με κυβερνητικούς αξιωματούχους των Σκοπίων. Τίθεται, επίσης, άλλο ένα σημαντικό θέμα: Οι δημόσιες τοποθετήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης βάζουν εμπόδια στην υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ. Το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να ξεκαθαρίσει αν οι θέσεις αυτές  ενισχύουν ή όχι τη θέση των Σκοπίων ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Α.Π.: 1317

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα:  «Άσκηση εξωτερικής πολιτικής και εμπλοκή του ονόματος του Υπουργού Εξωτερικών από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ»

Την προηγούμενη εβδομάδα -και ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Έλληνας αξιωματούχος, υπό την ευρεία έννοια (καθώς οι δήμοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), συναντήθηκε μεταξύ άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας και με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απεκάλεσε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Μάλιστα, με τις δηλώσεις του αυτές έδωσε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να εμφανιστεί ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συνάντηση και τα όσα άκουσε, και να δηλώσει στη συνέχεια ότι «υπάρχουν θετικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για την επίλυση της διαμάχης».

Ενώ θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι επρόκειτο για λεκτικό ολίσθημα, ειδικά καθώς ο συγκεκριμένος δήμαρχος το έχει διαπράξει και στο παρελθόν, ζητώντας, στη συνέχεια, συγνώμη, για το «λάθος», αυτήν τη φορά, με διευκρινιστικές του δηλώσεις επεσήμανε ότι «αυτός ο περίεργος θόρυβος που δημιουργήθηκε, που είπα εγώ “Μακεδονία”», τον αφήνει «παγερά αδιάφορο». Μάλιστα εγκάλεσε όσους καυτηρίασαν τη δήλωσή του αυτή!! Στις ίδιες δηλώσεις του δε, έκανε λόγο για συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά ο οποίος, όπως υποστήριξε, τον παρότρυνε σε συνεργασίες με την ΠΓΔΜ.

Επειδή με τις δηλώσεις του αυτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δίνει την εντύπωση ότι ενεργούσε μετά από πλήρη συνεννόηση με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Επειδή όπως ο ίδιος ο Υπουργός των Εξωτερικών έχει δηλώσει, επίκειται η συνέχιση  επιτάχυνση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ , κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να τεθεί (πιθανότατα) και το ζήτημα του ονόματος.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Υπήρχε -και αν ναι- ποια ήταν η συνεννόηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του υπουργού Εξωτερικών την οποία επικαλείται ο δήμαρχος στις δηλώσεις του; Ποια θέματα αφορούσε και με ποια δικαιοδοσία θα συζητούσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης;
  1. Υπήρξαν συνομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ πίσω από τις κάμερες εν γνώσει του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και με ποιο αντικείμενο;
  1. Η δημόσια θέση, διατυπωμένη μάλιστα στα Σκόπια, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης η οποία συνιστά, έμμεση αλλά και σαφή αποδοχή του συνταγματικού ονόματος της γειτονικής χώρας, ενισχύει ή όχι τη θέση των Σκοπίων εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας;