«Δουλειά του πολιτικού δεν είναι να περιγράφει τα προβλήματα, αλλά να τα λύνει.»

Σύνθεση δυνάμεων στην πράξη και όχι στα λόγια, με πρωτοβουλίες και διάλογο ουσίας για τα θέματα της πόλης και όχι με επιμονή σε επικοινωνιακές ατάκες χωρίς συνέχεια, ζητά ο Σταύρος Καλαφάτης, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ Μακεδονίας (102 FM), μιλώντας για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα όπως το μετρό (συζήτηση στη Βουλή, στο δημοτικό συμβούλιο και σε ανοιχτή σύσκεψη εργασίας των θεσμικών εκπροσώπων της πόλης με την Αττικό Μετρό), το ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης και το ρόλο του συνδυασμού «Εντάξει» ως μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Πρέπει όλοι όσοι εκπροσωπούμε έναν θεσμικό φορέα, να αντιληφθούμε πως ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και να σταματήσουμε να κινούμαστε με λογικές που μπορεί να ήταν ανεκτές ή αποδεκτές μέχρι πριν 5-6 χρόνια, αλλά όχι πια.», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης. «Και εννοώ τις λογικές περιγραφής του προβλήματος από τους πολιτικούς. Ο πολιτικός δεν είναι για να περιγράφει το πρόβλημα, είναι για να το λύνει. Ο κόσμος κουράστηκε. Περιμένει να ακούσει από το δήμαρχο, το βουλευτή, τον υπουργό, όχι ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά τι έκανε για να το λύσει και τι αποτέλεσμα είχε.»

Αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας των τοπικών αρχών, υπογράμμισε:

«Αυτό το θέμα της σύνθεσης δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο μιλάμε τα τελευταία 10-15 χρόνια, επιτέλους, πρέπει να έχει ένα “δια ταύτα”. Επίσης δεν τον ενδιαφέρει τον πολίτη, αν εγώ έχω καλές σχέσεις με τον Γιάννη ή τον Κώστα που έχει κάποιο αξίωμα. Διότι εδώ δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας. Εκπροσωπούμε τους πολίτες. Τον ενδιαφέρει τον πολίτη, αν αυτή η συνεννόηση, σε θεσμικό επίπεδο, θα έχει ένα αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του. Αυτή τη σύνθεση δυνάμεων λοιπόν, εγώ επιθυμώ να την κάνω πράξη. Γι` αυτό πήρα τις πρωτοβουλίες που έλαβα για το θέμα του μετρό και για το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης, που θεώρησα πως στη μορφή που είχε, θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.»

Ο Σταύρος Καλαφάτης, επέκρινε το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, για την επιμονή του να πολιτεύεται με όρους επικοινωνίας και όχι ουσιαστικού αποτελέσματος.

Φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα, το θέμα του τραμ, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε: «Είναι εύκολο να μιλάμε για το τραμ που αρέσει σε όλους και να το ζητάμε, αλλά χωρίς να μπαίνουμε ποτέ στην ουσία των προϋποθέσεων για τη δημιουργία του. Πρόσφατα σε ημερίδα του ΣΑΣΘ, ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε την πρόταση για τραμ. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στις προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το ΣΑΣΘ με πρώτη προϋπόθεση, την ύπαρξη μετρό. Αυτό, που είναι θέμα ουσίας, δεν το άκουσε ο κόσμος από το δήμαρχο.»

Ο κ. Καλαφάτης, χαρακτήρισε θετικές τις αναφορές και τις διαθέσεις της δημοτικής αρχής για πρωτοβουλίες στο μέτωπο της ανεργίας και της ανάπτυξης, αλλά κάλεσε τον κ. Μπουτάρη, να ασχοληθεί πρώτα απ` όλα με το θέμα της καθαριότητας.

«Μπορεί να συνεισφέρει μια δημοτική αρχή στο θέμα της ανεργίας, το είχα κι εγώ στο πρόγραμμα, αλλά πριν φτάσει σ` αυτό, πρέπει να λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας, που είναι το κατ` εξοχήν έργο του Δήμου», τόνισε. «Γιατί στις αρμοδιότητες του Δήμου, το κυρίαρχο κομμάτι, είναι να κρατά την πόλη καθαρή. Σε όλα τα άλλα, μπορεί να έχει μια πολιτική παρέμβαση, να έχει έναν αντίκτυπο και ένα βάρος πολιτικό η γνώμη του δημάρχου, αλλά στην ουσία πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει το θέμα της καθαριότητας.»

Ο Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι ακόμα και από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, οι “Εντάξει”, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ατζέντα συζήτησης. «Η φρέσκια ομάδα στην πόλη είναι οι “Εντάξει”, μια ομάδα ανθρώπων που για πρώτη φορά ασχολούνται ενεργά με τα κοινά και την πολιτική. Η κίνηση “Εντάξει” θα έχει έντονη παρεμβατική δράση και εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, με δράσεις, εθελοντικές πρωτοβουλίες, συζητήσεις, εκδηλώσεις, ώστε να αποτυπώσουμε στη πράξη αυτό που εννοούμε ως “εντάξει”, σε θέματα πολιτικής, νοοτροπίας, ουσίας. Στόχος είναι να μη μιλάμε πολύ. Να “μιλάμε” μέσα από πράξεις και να αφήνουμε τον κόσμο να εισπράττει το θετικό αποτέλεσμα κάθε πρωτοβουλίας.»