«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σύγχρονο Ρυθμιστικό …χθες! Και όχι μπαλώματα!»

Την ανάγκη για ριζικό ανασχεδιασμό του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης και όχι για απλά «μπαλώματα» σε ένα σχέδιο που αποσύρθηκε επειδή ήταν λάθος, υπογράμμισε ο βουλευτής Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια σχετικής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΤΕΕ/ΤΚΜ.

«Η απόσυρση του προηγούμενου Ρυθμιστικού Σχεδίου που είχε κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ήταν προς το συμφέρον της Θεσσαλονίκης γι` αυτό και την επεδίωξα από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Καλαφάτης. «Είχε αντιαναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Ήταν βασισμένη σε αναχρονιστικά δεδομένα και σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που στο μεταξύ είχε καταργηθεί από την πολεοδομική μεταρρύθμιση, ενώ δεν λάμβανε υπόψη τις ούτε τον υπό κατάρτιση περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό, ούτε τις ανάγκες μιας περιοχής που προσπαθεί να ανακτήσει προοπτική ανάπτυξης μετά από μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί λοιπόν, η λύση για τη Θεσσαλονίκη, να βρίσκεται στην απλή συμπλήρωση, του λάθους που αποσύρθηκε. Χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός άμεσα.»

Υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσει σύντομα η Θεσσαλονίκη νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, πρόσθεσε: «Βασική προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να “τρέξει” εν συνεχεία, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης. Και είναι θετικό πως υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα ως τις αρχές Δεκεμβρίου, αρκεί να τηρηθεί. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει νέο Ρυθμιστικό το συντομότερο δυνατόν, χωρίς εμπλοκή σε νέο κύκλο καθυστερήσεων.»