«Να μην πληγωθεί άλλο ο Έλληνας πολίτης!»

Την ανάγκη «να μη χυθεί η “καρδάρα με το γάλα”», αλλά και «να μην πληγωθεί άλλο ο Έλληνας πολίτης», επεσήμανε ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας χθες βράδυ, στην εκπομπή «Πόλη, Πολίτης, Πολιτική» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100) και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως έχουν δοθεί οριστικά και έμπρακτα – «με τον τρόπο που παλέψαμε προεκλογικά και τον τρόπο που συμμετέχουμε τώρα» – οι απαντήσεις στις προεκλογικές επιθέσεις περί δήθεν «απροθυμίας» του, δεσμεύτηκε για ομαδική δουλειά των «Εντάξει» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ σημείωσε πως και στο πλαίσιο της Ν.Δ. η συζήτηση για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Οι επίσημες και οι ανεπίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρώπης δείχνουν ακράδαντα τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, σε μια δύσκολη φάση, με πάρα πολύ ‘νευρικές’ τις Αγορές», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να πληγωθεί άλλο ο μέσος Έλληνας πολίτης. Σίγουρα, δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της ανηφοριάς. Ωστόσο για να μη ρίξουμε την καρδάρα με το γάλα πρέπει να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα, να εξυγιάνουμε τη Δημόσια Διοίκηση και να φθάσουμε σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

Για τη φιλολογία του «κουμπαρά» που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, συντελούν στη διαμόρφωση της διεθνούς εικόνας που μπορεί να βοηθά ή να πλήττει το εθνικό συμφέρον.

«Πρέπει, λοιπόν, όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», είπε. «Οι πολιτικές δυνάμεις αδικούν τον εαυτό τους κι αδικείται, τελικά, η ίδια Ελλάδα, όταν ο κόσμος που έχει πολύ σημαντικά προβλήματα, βλέπει σοβαρές θέσεις, να υποβαθμίζονται κυρίως από τη διατύπωση και τον τρόπο έκφρασης. Η ισχύς της επιχειρηματολογίας δεν εξαρτάται από το πόσο επιθετική είναι η διατύπωση μιας καταγγελίας, αλλά από το πόσο τεκμηριωμένη είναι. Δίνω βάρος στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αυτός σήκωσε πρώτος το μπαϊράκι. Όταν πας να κάνεις αντιπολίτευση και οι πηγές σου είναι απλώς κάποιο δημοσίευμα, ή μια άποψη κάποιου άλλου, έχεις μεγάλο μερίδιο ευθύνης».

Για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Καλαφάτης είπε πως «δεν ακουμπάει ποτέ την ουσία, ή σχεδόν ποτέ για τίποτα», συμπληρώνοντας: «Πριν το είκαζα, τώρα το διαπιστώνω».

Δεσμεύτηκε για «δομική και υπεύθυνη αντιπολίτευση» και ξεκαθάρισε πως αν υπάρχει πρόταση από τη διοίκηση για το καλό της πόλης, θα τη στηρίξει και η παράταξή του. Κατηγόρησε όμως τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ότι πολιτεύεται παλαιοκομματικά, «με τακτικές των δεκαετιών ‘80 και ‘90», φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα λέει ο Γιάννης Μπουτάρης για την ανεργία: «Ισχυρίζεται ότι στην προμετωπίδα θα είναι η καταπολέμηση ανεργίας. Την ίδια στιγμή, στο δημοτικό συμβούλιο λέει ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό. Αυτό είναι πολύ παλιά τακτική του στυλ, “για τα καλά εγώ είμαι ο υπεύθυνος, για τα κακά δεν μπορώ να κάνω κάτι”. Όμως και τα χρήματα πολλών δράσεων του Δήμου, από την κυβέρνηση προέρχονται.»