Ο κόσμος θέλει απτά αποτελέσματα για το μετρό

Την απουσία εκπροσώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για το θέμα του μετρό, στηλίτευσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι θα ήθελε να βρίσκονταν στην αίθουσα όλοι οι προσκεκλημένοι φορείς. Ειδικά για την απουσία εκπροσώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Ο Δήμος, ουσιαστικά, εκτίθεται δυο φορές: Πρώτον με το ότι αναλαμβάνει η ΠΚΜ μια τέτοια πρωτοβουλία να γίνει συνεδρίαση για το μετρό της Θεσσαλονίκης -δείχνοντας, βεβαίως και το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αγωνία της, παρά το ότι δεν έχει άμεση ανάμιξη και, σίγουρα, δεν είναι παράγοντας κωλυσιεργίας- και δεν το κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρότι το ζητάμε εδώ και πολλούς μήνες, να γίνει ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για το μετρό. Εκτίθεται, δεύτερον, επειδή είναι απών, αν και αποτελεί έναν από τους παράγοντες κωλυσιεργίας».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ότι δεν καταφέρθηκε κατά του Δημάρχου, καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό. Επισήμανε, όμως, ότι δεν παρέστη εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής. «Είναι η δεύτερη φορά που διαπιστώνω φυγή μέσα σε τρεις μέρες. Πριν τρεις μέρες, ο δήμαρχος απουσίαζε όταν κληθήκαμε να τοποθετηθούμε για 500 συμβασιούχους, αλλά και για αιρετούς. Μίλησε δια του εκπροσώπου του, του προέδρου του δημοτικού  συμβουλίου. Σήμερα δεν έχουμε καν εκπρόσωπο εδώ, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Για τα σοβαρά θέματα είναι εκκωφαντική η απουσία του δήμου Θεσσαλονίκης».

Για το μετρό, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως «ο Θεσσαλονικιός , όταν ακούει μετρό Θεσσαλονίκης, στην καλύτερη περίπτωση χαμογελάει πικρά, στη χειρότερη γεμίζει από αγανάκτηση και θλίψη» λόγω των καθυστερήσεων. Τόνισε ότι η δική του προτροπή -και προς συναδέλφους του στη Βουλή- είναι να μη μιλούν, αλλά να πράττουν. «Το έργο αυτό, από έργο εθνικής σημασίας, έχει απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου και του λαού της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται από κάποιους παράγοντες, ως ένα έργο τοπικής εμβέλειας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί από ενημερώσεις και τοπικές αντιδικίες», αναφέροντας τους σκαιότατους, όπως είπε, χαρακτηρισμούς του Δημάρχου Θεσσαλονίκης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «από απλές ερωτήσεις κι επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, από τυπικές απαντήσεις του υπουργείου».

Ενημέρωσε, τέλος, ότι η πρότασή του, να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εισακούστηκε. «Σε επικοινωνία που είχα με τον υπουργό πριν δύο μέρες, μου ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα γίνει, με πρόσκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μέσα σε μια μαραθώνια -όσες ώρες χρειαστεί- συζήτηση, για να μπορέσει ο καθένας να βρεθεί ενώπιος – ενωπίω», υπογράμμισε. Η συνεδρίαση, όπως είπε, θα έχει γίνει ως τις 20 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, ο οποίος, αυτές τις ημέρες απουσιάζει στο εξωτερικό.

«Από εκεί και πέρα δε θα υπάρχουν πυροβολισμοί, πυροτεχνήματα, λεκτικοί διαξιφισμοί για τη δημιουργία εντυπώσεων. Θα μπορέσει ο καθένας να σταθεί απέναντι στις ευθύνες του και να έχουμε μια δεσμευτική απάντηση από όσους έχουν ευθύνη», κατέληξε.