Τηλεφωνική επικοινωνία Καλαφάτη – Σπίρτζη για το μετρό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, για το θέμα του μετρό, είχε ο βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, ο αρμόδιος –για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης- αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, Υπουργείο, Αττικό Μετρό, Ανάδοχος και Δημοτική Αρχή.

«Μόνο μέσα στον χώρο της Δημοκρατίας, στο ανώτατο όργανο της κοινοβουλευτικής δημιουργίας, μπορεί να συνυπάρξει συνεννόηση και δέσμευση. Έχω ήδη συνεννοηθεί με τον κο Σπίρτζη για μια τέτοια θεσμικού τύπου συζήτηση και στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ανέλυσε τέσσερα βήματα για την απεμπλοκή του έργου, στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου μέσα στη Βουλή:

Α. Να αποτυπωθεί η έμπρακτη βούληση της πολιτείας για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν και την αποφυγή επαναδημοπράτησης του έργου.

Β. Να διαβεβαιώσει, η κυβέρνηση, ότι διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου(«κυρίως να μας απαντήσουν για την αφαίρεση των αποθεματικών και σε τι βαθμό επηρεάζει τη χρηματοδότηση», είπε κι ανακοίνωσε ότι, τη Δευτέρα καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για να δοθούν απαντήσεις άμεσα, από τον ίδιο τον υπουργό, με την παρουσία του στη Βουλή).

Γ. Να τοποθετηθεί καθαρά ο δήμος σε σχέση με την δική του εμπλοκή στο ζήτημα. «Στόχος μας η Δημοτική Αρχή έμπρακτα και επίσημα να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει στην πρόοδο του έργου», υπογράμμισε.

Δ. Να αποδείξει, εμπράκτως, η κυβέρνηση τη βούλησή της για την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία της πόλης, του έργου, αλλά και των εργαζομένων.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως «η συζήτηση προκλήθηκε ευσπευσμένα και βεβιασμένα, προφανώς λόγω κάποιας πίεσης, είτε από τη Δημοτική Αρχή, είτε από εργαζόμενους, είτε από κάποια άλλη αιτία. Πάντως σίγουρα δεν είναι το αποτέλεσμα ή κορύφωση μιας προσπάθειας, που είχε μπροστάρη το Δήμο. Μάλλον ασθμαίνοντας ακολουθεί η Δημοτική Αρχή συρόμενη πλέον από την ανάγκη να φανεί ότι βγαίνει μπροστά».

Εξέφρασε το φόβο ότι «όπως δρομολογήθηκε το θέμα, δεν έχει τίποτε παραπάνω να προσφέρει από το να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι αναγκαιότητα να ‘’τρέξει’’ το μετρό». Συμφώνησε, δε, με τον Δήμαρχο, ότι το ζήτημα είναι πολιτικό κι επισήμανε πως «τελικά μπαίνει και ο ίδιος στην πολιτική διάσταση, αφού, με συγκεκριμένες κινήσεις –βλέπε προσφυγές- δείχνει και την ουσιαστική πολιτική του εμπλοκή».

Όσο για την πρόταση να επισκεφθεί επιτροπή τον αρμόδιο υπουργό στην Αθήνα, υπογράμμισε: «Η εύκολη δουλειά για μένα θα ήταν να κάνω ένα… ντου στο γραφείο του υπουργού, να με μαγνητοσκοπήσουν τα μίντια και να δείξω ότι είμαι ο βασικός διεκδικητής, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Αυτό, όμως, δεν βοηθάει ούτε το έργο, ούτε την πόλη»