Ερώτηση για τη δημιουργία Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας να παραχωρηθεί το στρατόπεδο «Φαρμάκη», για την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου, που δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζει: «Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν διαβούλευσης και συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη και προβλέπει τον χαρακτηρισμό της έκτασης των 31 στρεμμάτων ως «Χώρου για την ανέγερση Νοσοκομείου Παίδων» με διατήρηση των όρων δόμησης. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης νοσοκομειακών εγκαταστάσεων με δυναμικότητα ανάλογη με αυτήν του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ το 60% της έκτασης θα παραμείνει αδόμητο, ώστε να αξιοποιηθεί για την διαμόρφωση υπαίθριων χώρων και πρασίνου».
Ο κ. Καλαφάτης ρωτά τους δύο υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση του οικοπέδου, ώστε να ανεγερθεί Νοσοκομείο Παίδων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
2. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η δημιουργία αμιγώς παιδιατρικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη αποτελεί τόσο πάγιο αίτημα εδώ και 30 χρόνια, των φορέων υγείας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας και των κατοίκων της όσο και επιτακτική ανάγκη.

Σήμερα τα παιδιά νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, που γειτνιάζουν με τις κλινικές των ενηλίκων ενώ υπάρχει μόνο μία Μονάδα Εντατικής Παίδων, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία καλύπτει περιστατικά από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η έλλειψη παιδιατρικού νοσοκομείου καθιστά σε πάμπολλες περιπτώσεις αδύνατη την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση βαριών και επειγόντων περιστατικών και οδηγεί στη διακομιδή στην Αθήνα, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των μικρών ασθενών.

Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν διαβούλευσης και συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη (οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ οδών Β. Όλγας, Μητρ. Κυδωνιών Γρηγορίου, Γ. Παπανδρέου, Πλούτωνος). Η τροποποίηση προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης των 31 στρεμμάτων από «Χώρο για Διοίκηση Επιπέδου Πόλης και Υπερτοπική» για τη χωροθέτηση υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, της τέως Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της τέως Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον χαρακτηρισμό της ως «Χώρου για την ανέγερση Νοσοκομείου Παίδων» με διατήρηση των όρων δόμησης.

Με την πρόταση αυτή παρέχεται στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη, η δυνατότητα ανέγερσης νοσοκομειακών εγκαταστάσεων με δυναμικότητα ανάλογη με αυτήν του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ το 60% της έκτασης θα παραμείνει αδόμητο, ώστε να αξιοποιηθεί για την διαμόρφωση υπαίθριων χώρων και πρασίνου.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καθίσταται εφικτή η παραχώρηση της χρήσης του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη για την ανέγερση Νοσοκομείου Παίδων.
Θεσσαλονίκη 4 Μαΐου 2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης