Ερώτηση Καλαφάτη για το “Θέατρο Σκιών” της Κυβέρνησης σχετικά με την ΕΛΒΟ

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση, στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, για τη γενικότερη στρατηγική και σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς και τη λειτουργία της ΕΛΒΟ.

Ο κ. Καλαφάτης, δήλωσε: «Στις 6 Απριλίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ και ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει μια νέα προσέγγιση και αναζήτηση εναλλακτικών οδών επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων, μέσα από διαπραγματεύσεις αλλά και συνέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων, καταγγέλλει ότι, ενώ στις 27 Μαΐου 2015 η ΕΛΒΟ υπέγραψε προσύμφωνο συνεργασίας με την Αίγυπτο για ανακατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συνεργασίας, υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών κάλεσαν μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ για να τους επιπλήξουν και να τους υποδείξουν ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία διότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει άλλα σχέδια για την εταιρεία. Οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει να αποφασίσουν ποιο σχέδιο ακολουθούν για την εταιρία. Πρέπει, όμως, να μας πουν ποια μέτρα θα λάβουν αναφορικά με το ήδη υπογεγραμμένο προσύμφωνο συνεργασίας με την Αίγυπτο, το οποίο προφανώς δεσμεύει την εταιρία και το ελληνικό δημόσιο, αλλά και πώς θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της εταιρίας –αν, φυσικά, είναι, τελικά, αυτός ο σκοπός τους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ τους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ : ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ

Η ΕΛΒΟ ΑΒΕ αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων στην Ελλάδα με κύρια αποστολή την ικανοποίηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε οχήματα και ανταλλακτικά ελληνικής κατασκευής. Παράλληλα κατασκευάζει λεωφορεία και φορτηγά για τις ανάγκες της πολιτικής αγοράς (πυροσβεστικά, βυτιοφόρα, λεωφορεία κ.α.).

Στις 6 Απριλίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας ανακοίνωσε το πάγωμα της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και ότι στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει μια νέα προσέγγιση και αναζήτηση εναλλακτικών οδών επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων, μέσα από διαπραγματεύσεις αλλά και συνέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αποτελεί βασικό πελάτη της εταιρείας ώστε να αναζητήσει εγχώριες και ξένες βιομηχανίες προκειμένου να αναλάβουν κατασκευαστικά συμβόλαια.
Ενώ λοιπόν θα ανέμενε κανείς το Υπουργείο Οικονομικών να «χαιρετήσει» τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για ανάληψη έργου από την ΕΛΒΟ, πληροφορούμαστε, από το με ημερομηνία 2/6/2015 δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ ότι, ενώ στις 27/05/15 η ΕΛΒΟ υπέγραψε προσύμφωνο συνεργασίας με την Αίγυπτο για ανακατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συνεργασίας, υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών κάλεσαν μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ για να τους επιπλήξουν και να τους υποδείξουν ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία διότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει άλλα σχέδια για την εταιρεία.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάλληλος του Υπ. Οικονομικών φέρεται να δήλωσε ότι η ΕΛΒΟ είναι μία άχρηστη εταιρεία με απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δεν κοστίζει τίποτα.
Τα προηγούμενα έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με τα όσα τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρίας σχετικά με την ανάγκη η βιομηχανία να παραμείνει σε λειτουργία.
Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών επέπληξαν μέλη της διοίκησης της ΕΛΒΟ για την υπογραφή προσυμφώνου συνεργασίας με την Αίγυπτο για ανακατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, αποδεικνύοντας έτσι μία αντιφατική στάση του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το μέλλον της ΕΛΒΟ.

2. Ποια μέτρα θα λάβετε αναφορικά με το ήδη υπογεγραμμένο προσύμφωνο συνεργασίας με την Αίγυπτο, το οποίο προφανώς δεσμεύει την εταιρία και το ελληνικό δημόσιο.

3. Πώς διασφαλίζετε τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτήν αν στόχος σας είναι να μην προβαίνει η εταιρία στη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας.

4. Ποια είναι η γενικότερη στρατηγική και σχεδιασμός σας για το καθεστώς και τη λειτουργία της ΕΛΒΟ.

Αθήνα 3 Ιουνίου 2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ