Καλαφάτης: «Η Κυβέρνηση επιδίδεται σε “αναπτυξιακές” μεγαλοστομίες»

Σειρά από προτάσεις – αντίδοτο στην κρίση, για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των επιμελητηρίων της χώρας, κατέθεσε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

 

Συγκεκριμένα, πρότεινε την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για τις άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη στήριξη των start up και της νεανικής επιχειρηματικότητας, τη συντονισμένη εποπτεία της αγοράς, τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία δομών ενημέρωσης των επιχειρήσεων για θέματα χρηματοδότησης, τη μεταφορά πρακτικών από άλλες χώρες της ΕΕ για τη διαδοχή των επιχειρήσεων, τη σύνδεση εκπαίδευσης –επιχειρείν κ.α. Για τα επιμελητήρια ειδικά πρότεινε «να μετεξελιχθούν σε ολοκληρωμένα κέντρα παροχής επιχειρηματικής υποστήριξης στους επιχειρηματίες».

 

Ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «η επιχειρηματικότητα είναι πεδίο δημιουργικής σύνθεσης και όχι άγονης αντιπαράθεσης» και τόνισε πως «ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας στραγγίζεται από την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση και από μια κυβερνητική πολιτική ανελέητων φόρων».

 

Χαρακτήρισε «μεγάλα θύματα της κρίσης» τις ΜμΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και ‘’αναπτυξιακές’’ μεγαλοστομίες χωρίς περιεχόμενο και ουσία», πως «εξαγγέλλει χωρίς σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα φορολογικές ζώνες, χρηματοδοτικά ταμεία στήριξης των επιχειρήσεων, Αναπτυξιακές Τράπεζες ενώ από την άλλη οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας είναι γεγονός, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ελοχεύει σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος να πωληθούν σε ξένα funds με ότι αυτό συνεπάγεται, η απώλεια κονδυλίων του ΕΣΠΑ στα έργα ψηφιακής σύγκλισης, στο περιβάλλον είναι υπαρκτός». Υπογράμμισε πως με τη μεταφορά γενικών γραμματειών από το ένα υπουργείο στο άλλο, εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν πληρώνονται.

 

Τόνισε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν υποστεί καθίζηση επί ένα χρόνο λόγω και των προβλημάτων των Τραπεζών με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πως θα απορροφηθούν 700 εκ. ευρώ, ενώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως οι μικροπιστώσεις που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στην ΕΕ μένουν ανενεργά, την ώρα που η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου οδεύει για μετά τις γιορτές. .