«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας παραμένει στα (ανυπόγραφα) χαρτιά»

Ο υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή την παραίνεση της επιτρόπου Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επικυρωθεί η Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση ενώ μιλά για κοινωνική ευαισθησία στην πράξη αποδεικνύει το αντίθετο.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη «Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Η κυβέρνηση δεν την έχει επικυρώσει ακόμη, ενώ η αρμόδια Επίτροπος καλεί όσα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν το έχουν πράξει να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση αδρανεί δίχως να φαίνεται ότι έχει προχωρήσει σε κάποια ενέργεια εναρμόνισης του εσωτερικού μας δικαίου με το περιεχόμενο της Σύμβασης.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας παραμένει στα (ανυπόγραφα) χαρτιά».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 4134/22.3.2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Επικύρωση Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

Η «Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είναι η πιο ολοκληρωμένη διεθνής συνθήκη με θέμα τη βία κατά των γυναικών.
Αποτελεί το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο αναγνωρίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων καθώς και για την παύση της ατιμωρησίας των θυτών.
Ειδικότερα, η Σύμβαση απαιτεί από τα μέλη της να βελτιώσουν την προστασία των θυμάτων βίας και να διασφαλίσουν τη δίωξη των παραβατών, υπό τους ακόλουθους άξονες:
• Ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας: ψυχολογική και σωματική βία, σεξουαλική βία και βιασμός, καταδίωξη, γυναικείος γενετικός ακρωτηριασμός, εξαναγκαστικός γάμος, εξαναγκαστική άμβλωση και εξαναγκαστική στείρωση
• Ενδυνάμωση των αστυνομικών αρχών για την απομάκρυνση ενός θύτη ενδοοικογενειακής βίας από την οικία του
• Πρόσβαση σε καταφύγια
• Υποστήριξη μέσω τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας
• Διαθεσιμότητα των κέντρων υποστήριξης
• Κατανοητές πληροφορίες

Προβλέπει περαιτέρω τη σύσταση διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο (GREVIO).
Η Σύμβαση άνοιξε προς υπογραφή στις 11/5/2011 κατά την 121η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ημέρα, δεκατρία κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη Σύμβαση στην Κωνσταντινούπολη. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014.
Η Ελλάδα, ενώ ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση, παραμένει μία από τις χώρες δεν την έχουν επικυρώσει ακόμη.
Μέχρι τώρα 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη επικυρώσει της Σύμβαση (Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία).
Στις αρχές Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κάλεσε όλα τα κράτη μέλη, τα οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη Σύμβαση να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Για τους λόγους αυτούς
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Πότε προτίθενται να προωθήσουν προς κύρωση τη «Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης
2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την ανάγκη εναρμόνισης του εσωτερικού μας δικαίου με το περιεχόμενο της Σύμβασης.

Αθήνα 22 Μαρτίου 2016
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης