Η κυβέρνηση απούσα από τις εθνικές ευκαιρίες  στον τομέα των υδρογονανθράκων

Με αφορμή την πρόσκλησή του να χαιρετήσει ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τη σημερινή ημερίδα του Τομέα Ορυκτολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ με θέμα «τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο», ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το ζήτημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και ιδιαίτερα των υδρογονανθράκων, αποτελεί ένα πολιτικοοικονομικό σήριαλ με πολλά επεισόδια βάθους δεκαετιών, που έχει περάσει από την κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας –όπως το αντιμετώπιζαν κάποτε οι πολλοί- στην κατηγορία της απτής, πλην όμως δυσπρόσιτης πραγματικότητας.

Το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη, προϋποθέτει ένα συνδυασμό παραγόντων:

  • Βούληση, οξυδέρκεια και ικανότητα σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.
  • Τεχνοκρατική και τεχνολογική επάρκεια σε επίπεδο στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
  • Επιστημονική επάρκεια, από πλευράς έμψυχου δυναμικού ικανού να συμβάλει ενεργά στην αναπτυξιακή αξιοποίηση το ορυκτού πλούτου.
  • Σταθερό οικονομικό περιβάλλον και σοβαρή, αξιόπιστη εξωτερική πολιτική και διεθνή εικόνα της χώρας, προκειμένου να επιτευχθούν ισορροπίες και να αποτραπούν ή να επιδιωχθούν αλληλεπιδράσεις με τα εθνικά μας θέματα κατά το δοκούν.

Αυτά τα είχαμε εξασφαλίσει, ή τείναμε να τα εξασφαλίσουμε στο σύνολό τους, όταν είχα την τιμή να υπηρετώ στο ΥΠΕΚΑ.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση είναι σταθερά απούσα από την αξιοποίηση μιας εθνικής ευκαιρίας με ενδεχόμενα πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας. Οφέλη εθνικά, αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά.»