«Θεραπεύστε την ολιγωρία, πριν γίνει αναλγησία.»

«Δυστυχώς αποδεικνύεται μύθος και το κοινωνικό προσωπείο της αριστεράς, όταν φορείς σαν το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, όχι μόνο δεν θωρακίζονται απέναντι στις συνέπειες της κρίσης, αλλά κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και την αναντικατάστατη προσφορά τους, επειδή παρακρατούνται οφειλόμενοι προς αυτούς πόροι, από το ίδιο το κράτος!»

Αυτό υπογράμμισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε για τις προσπάθειες της διοίκησης να κρατήσει ανοιχτό έναν φορέα που στηρίζει ήδη 400 οικογένειες, την ώρα που η κυβέρνηση δεν καταβάλει ούτε καν τα 13.900 ευρώ που οφείλονται στο σύλλογο από τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού την περίοδο 2013-2014.

 

Ο κ. Καλαφάτης, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτες τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, καλώντας τους να απαντήσουν αν θα φροντίσουν άμεσα για την επίλυση του προβλήματος και αν προτίθενται να στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες κοινωνικής προσφοράς με τα αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα.

«Αν επέλεγα το λαϊκισμό όπως έκαναν με κάθε ανάλογη ευκαιρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να αναλωθώ σε κραυγές περί κυβερνητικής αναλγησίας», πρόσθεσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. «Επειδή όμως, αυτό που ενδιαφέρει σε τέτοιες ευαίσθητες περιπτώσεις είναι το αποτέλεσμα, καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να δείξουν το αυτονόητο, προσωπικό ενδιαφέρον για τη διευθέτηση ενός ζητήματος, που οφείλεται σε κρατική ολιγωρία και αβλεψία. Αν δεν το πράξουν και τώρα, ίσως θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να  θεραπεύσει κρούσματα αναλγησίας στην κυβέρνησή του.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 5435/17-05-2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  1. Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ

O Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, μοναδικός στο είδος του, αποτελεί φορέα Παροχής Υπηρεσιών Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1990, είναι εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εποπτεύεται από αυτό.

Η λειτουργική του βιωσιμότητα και  η οικονομική του αυτοτέλεια εξασφαλίζεται από  τις δωρεές  και τις  χορηγίες  που δέχεται, από τις συνδρομές των μελών του καθώς και από τα έσοδα που εισπράττει  από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει με σκοπό την προώθηση του κοινωφελούς του σκοπού.

Από τις 22 οικογένειες που συγκρότησαν τον πρώτο κοινωνικό πυρήνα για την παροχή φροντίδας σε παιδιά με Σύνδρομο Down, σήμερα ο Σύλλογος υποστηρίζει 400 και πλέον οικογένειες, τα παιδιά των οποίων παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τα άκρως απαραίτητα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία αναπτύσσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους  στην αυτόνομη διαβίωση, προάγουν τη δημιουργική απασχόλησή τους με ποικίλες δράσεις, ενισχύουν την φυσική τους αγωγή  και  την κατάρτιση τους στις βασικές  γνώσεις.

Θύμα της οξύτατης οικονομικής κρίσης με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ο Σύλλογος  Συνδρόμου Down Ελλάδος αδυνατεί να καλύψει τις πάγιες λειτουργικές του ανάγκες και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων σε αυτόν, με αποτέλεσμα η ζωτικής σημασίας, για τα παιδιά που υποστηρίζει, ύπαρξή του να τίθεται εν αμφιβόλω.

Η χαριστική βολή δίδεται μάλιστα από τον εκτελεστικό κυβερνητικό βραχίονα, καθώς ο Σύλλογος συμμετείχε την περίοδο 2013-2014 σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κάλυψε εξ ολοκλήρου την εκτέλεση και το προσωπικό που εργάστηκε για αυτό και τα χρήματα που έπρεπε να λάβει, της τάξεως περίπου των 13.900 ευρώ, ουδέποτε έως σήμερα καταβλήθηκαν. Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος αντιμετωπίζει το φάσμα της αναστολής λειτουργίας του.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα πως η στήριξη σωματείων κοινωφελούς χαρακτήρα και δράσεων παροχής φροντίδας σε συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου από τις συνέπειες της πολυδιάστατης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων.

Η όποια ανάγκη σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και δραστικής μείωσης δαπανών δεν μπορεί να αφαιρεί το ελάχιστο και εναπομείναν οξυγόνο από τις δημόσιες ή ιδιωτικές δομές παροχής φροντίδας και αρωγής των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεστε άμεσα να καταβάλετε το οφειλόμενο εκ του προγράμματος ποσό στο Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος;
  1. Προτίθεστε να στηρίξετε έμπρακτα ανάλογες προσπάθειες αξιόλογης κοινωνικής προσφοράς με αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα;

Αθήνα 17/5/2016

Ο ερωτών Βουλευτής

                                                               Σταύρος Καλαφάτης