«Στα κυβερνητικά αζήτητα η πρόσβαση στην Υγεία, για 200.000 Θεσσαλονικείς.»

Να λάβει άμεσα μέτρα για να εγγυηθεί τη συνέχιση λειτουργίας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς που οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς “λουκέτο”, καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ο βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης , που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

«Το ΠΕΔΥ  κινδυνεύει με παύση λειτουργίας λόγω της σκληρής και χωρίς σχεδιασμό δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει το αρμόδιο Υπουργείο, αφού η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, εδώ και έναν χρόνο, προκρίνει ως λύση στην αδυναμία της να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα και να καλύψει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς το οριστικό κλείσιμό του» επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης. «Η αδιαφορία του υπουργείου, για αντιμετώπιση του προβλήματος, σημαίνει ότι  το δικαίωμα 200.000 πολιτών της ανατολικής Θεσσαλονίκης για άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, περνάει …στα κυβερνητικά αζήτητα!»

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, σημειώνει στην ερώτησή του, πως η συγκεκριμένη ιατρική μονάδα που καλύπτει τις ανάγκες 200.000 και πλέον πολιτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί μηνιαία, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 3.000 ασφαλισμένους ασθενείς, αποτελώντας το μόνο ιατρικό κέντρο σε μια εκτεταμένη χωρικά και πληθυσμιακά περιοχή με μεγάλες ανάγκες στην πρωτοβάθμια παροχή υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 5587/24/05/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΥ (ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ) ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Με παύση λειτουργίας απειλείται το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς λόγω της σκληρής και χωρίς σχεδιασμό δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει το αρμόδιο Υπουργείο για τη μείωση δαπανών στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εξ αυτού και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, εδώ και έναν χρόνο, προκρίνει ως λύση στην αδυναμία της να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα και να καλύψει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς το οριστικό κλείσιμό του.

Η συγκεκριμένη ιατρική μονάδα στεγάζεται σε κεντρικό κτήριο του Δήμου Καλαμαριάς, καλύπτει τις ανάγκες 200.000 και πλέον πολιτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εξυπηρετεί μηνιαία, κατά μέσο όρο, άνω των 3.000 κατοίκων – ασθενών.

Η ύπαρξη και η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του κρίνεται ζωτικής σημασίας, ειδικά αν αναλογιστουμε πως μετά το κλείσιμο του Νοσοκομείου “ΠΑΝΑΓΙΑ” και του παραρτήματος του ΕΟΠΥΥ Νέας Κρήνης, το ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς είναι το μόνο ιατρικό κέντρο σε μια εκτεταμένη χωρικά και πληθυσμιακά περιοχή με μεγάλες ανάγκες στην πρωτοβάθμια παροχή υγείας.

Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, κάνοντας χρήση της υπ’αριθ. τροπολογίας-προσθήκης 210/30 12-02-2016 για την ‘’ Κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και Νομικών Προσώπων αυτών’’ στο ν.4368/2016 ‘’περί μέτρων για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις’’, προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος της οικονομικής βιωσιμότητας του ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς στον οικείο Δήμο.

Δεδομένου ότι, καταφανώς η συγκεκριμένη τροπολογία – προσθήκη συνιστά κυνική ομολογία και ωμή παραδοχή της παντελούς κυβερνητικής αδυναμίας κάλυψης των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί επέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να  μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της για τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την αποτυχημένη πολιτική της στην Υγεία.

Δεδομένης δε και της ρητά εκπεφρασμένης αντίθεσης των ΟΤΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε από την ΚΕΔΕ, καθώς και της σφοδρής αντίδρασης συναφών φορέων (ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ κα) να καταστήσουν τους Δήμους συνυπεύθυνους της αναποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής στον πολύπαθο τομέα της Υγείας.

Οι αρμόδιες αρχές, αντί της μετεγκατάστασης του ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς ή της σύναψης νέας μισθωτικής σύμβασης, απειλούν με οριστικό κλείσιμο την ιατρική μονάδα σε περίπτωση που ο Δήμος Καλαμαριάς δεν αναλάβει το οικονομικό κόστος της λειτουργίας του. Μετατίθεται έτσι, με όρους συνειδησιακού εκβιασμού, η κυβερνητική ευθύνη στο δήμο, δηλαδή στους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβατε ώστε να εγγυηθείτε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείται ώστε να καλυφθούν οι πάγιες αναγκές του ιατρείου του ΠΕΔΥ(πρώην ΙΚΑ) Καλαμαριάς σε έμψυχο δυναμικό, δεδομένου ότι υπολειτουργεί σήμερα με μόλις 12 ιατρούς ως προσωπικό;

                                                                                                        Αθήνα 24-05-2016

                                                                                                      Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                                                  Σταύρος Καλαφάτης