Υπό διάλυση και η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σκληρή πραγματικότητα νοσοκομείων που καταρρέουν χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συγκρούεται με τις κυβερνητικές αυταπάτες και στη Δημόσια Υγεία που καταρρέει, εξαιτίας μιας πολιτικής ηγεσίας που αντί να αντιμετωπίζει τις τεράστεις ελλείψεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κοιτάζει πώς να νομιμοποιήσει υπαλλήλους με παράτυπους τίτλους σπουδών».

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε δήλωσή  του με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό υγείας, ορμώμενος από την οριακή κατάσταση του Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και τις σχετικές καταγγελίες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.

«Η σημερινή διαμαρτυρία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μπροστά στο ΥΜΑΘ, επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», το οποίο υπολειτουργεί στηριζόμενο στην αυταπάρνηση του προσωπικού του και μόνο, αποτελεί γενικό φαινόμενο σε όλα τα νοσοκομεία» προσθέτει ο κ. Καλαφάτης. «Επικρατεί μια θλιβερή εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας συνολικά, που μεταφράζεται σε κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Και είναι η ίδια εικόνα που αποτυπώνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και κατ’επέκτασιν της κυβέρνησης είναι βαρύτατη. Γι αυτό καλείται κυβέρνηση να δώσει οριστικές λύσεις, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους».

—————————————————

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.5635/25-5-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ  Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ

Την χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Παιδείας, ετοιμάζεται να διενεργήσει εξετάσεις πιστοποίησης για όσους έχουν εντοπιστεί στο Δημόσιο με παράτυπους τίτλους σπουδών και να νομιμοποιήσει εκ νέου 2,5 χιλιάδες και πλέον υπαλλήλους, το Ε.Σ.Υ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω τραγικών ελλείψεων στο προσωπικό του.

Είναι πασιφανές πως η κυβέρνηση θέτει σε δεύτερη μοίρα την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του προβλήματος ελλείψεων προσωπικού στο Ε.Σ.Υ και αδιαφορεί εγκληματικά για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με δικές της ευθύνες.

Η επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) για το προσωπικό του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης “Γεώργιος Γεννηματάς” επαληθεύει τους φόβους μας και επιβεβαιώνει το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ε.Σ.Υ.

Οι ελλείψεις του Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς», όπως και των περισσότερων νοσοκομείων και άλλων δημόσιων δομών παροχής υγείας στην ελληνική επικράτεια, είναι τρομακτικές και καθιστούν τη λειτουργία του αδύνατη. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η λειτουργία του Εθνικούς Συστήματος Υγείας σήμερα, βασίζεται στην αυταπάρνηση του αποδεκατισμένου προσωπικού του.

Στα μεγάλα κενά των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού προστίθενται και τα δυσαναπλήρωτα κενά του ιατρικού προσωπικού, οι μεγάλες ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα ανυπέρβλητα προβλήματα στην προμήθεια αναλωσίμων.

Όλα συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα κατάρρευσης. Και είναι η ίδια εικόνα που αποτυπώνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και κατ’επέκτασιν της κυβέρνησης είναι βαρύτατη.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε άμεσα να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού εν γένει στο Ε.Σ.Υ και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς», το οποίο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις ανάγκες του; 

  Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης