«Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης δεν είναι Robocops!»

Την ανάγκη ενίσχυσης του ήδη περιορισμένου έμψυχου  δυναμικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, καθώς η εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή, αυξάνει κατακόρυφα τις ανάγκες αστυνόμευσης!

Ο κ. Καλαφάτης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καλεί το αρμόδιο υπουργείο να διαθέσει τουλάχιστον 300 αστυνομικούς και νέα οχήματα στη ΓΑΔΘ, αφού τα 32 αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης είναι ήδη υποστελεχωμένα και τα μόλις 12 περιπολικά οχήματα που διαθέτουν, είναι πεπαλαιωμένα.

«Το δραματικά λιγοστό προσωπικό της ΓΑΔΘ, θα έπρεπε να αποτελείται από …robocops που δεν τρώνε, δεν κοιμούνται, δεν καταπονούνται, για να ανταπεξέλθει στις ταυτόχρονες ανάγκες εποπτείας εννέα κέντρων φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων και αστυνόμευσης στις γειτονιές της πόλης», δήλωσε σχετικά ο Σταύρος Καλαφάτης. «Όμως οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, είναι άνθρωποι και όχι robocops! Και το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για την έγκαιρη ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη προχειρότητας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, από μια κυβέρνηση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που δήθεν αντιμετωπίζει, διαμορφώνοντας στη Θεσσαλονίκη συνθήκες δημόσιας …ανασφάλειας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 5700/27.5.2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση Γ.Α.Δ.Θ με επιπλέον προσωπικό λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών

H πόλη και η ευρύτερη περοχή της Θεσσαλονίκης, με την επιχείρηση εκκένωσης των πρόχειρων καταυλισμών στην Ειδομένη να βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να δεχτεί περισσότερους από 8.000 μετανάστες και πρόσφυγες στα εννέα κέντρα φιλοξενίας που έχουν επιλεγεί για την εγκατάστασής τους.

Η κυβέρνηση άφησε πολλούς κρίσιμους μήνες να περάσουν χωρίς την ανάληψη οιασδήποτε πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης στην Ειδομένη. Ενώ είχε απεριόριστο χρόνο να προετοιμαστεί, ο σχεδιασμός της αποδεικνύεται πρόχειρος. Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ήδη πολλά και σοβαρά.

Ένα από αυτά είναι είναι η παντελής απουσία επιχειρησιακού σχεδιασμού στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Το δυναμικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, δεν επαρκεί για να διαχειριστεί την έκτακτη κατάσταση που δημιουργεί η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας.

Η έλλειψη επαρκούς αστυνομικού προσωπικού θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, τον αποτελεσματικό έλεγχο τους και τη διαρκή εποπτεία τους.

Εξ άλλου, άμεσα συναρτώμενο ζήτημα με τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας, είναι και η εκ των πραγμάτων ανάγκη αυξημένης αστυνόμευσης στις γειτονιές της πόλης ώστε να περιφρουρηθεί η δημόσια ασφάλεια και να θωρακιστεί η ειρηνική διαβίωση όλων.

Τα 32 αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης θεωρούνται υποστελεχωμένα, διαθέτοντας μόλις 12 περιπολικά για τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πεπαλαιωμένα ή συντηρημένα πλημμελώς.

Η ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Θ με τουλάχιστον  300 αστυνομικούς και νέα οχήματα, προκειμένου να μπορέσει  η Αστυνομία αποτελεσματικά και απρόσκοπτα να επιτελέσει το δύσκολο έργο που της έχει ανατεθεί, πρέπει να θεωρείται μονόδρομος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της Γ.Α.Δ.Θ για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνεται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και πέριξ αυτής;
  1. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αύξησης του αστυνομικού δυναμικού της Γ.Α.Δ.Θ με μόνιμο προσωπικό μέσω των έκτακτων μεταθέσεων έτους 2016;

Αθήνα 27 Μαΐου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης