«Παίζουν» με το ΕΣΠΑ …κεκλεισμένων των θυρών χωρίς αντίκρισμα στην αγορά

«Η κυβέρνηση επικοινωνιακά “παίζει” το ΕΣΠΑ και ενόψει ΔΕΘ, αλλά στην ουσία “παίζει με” το ΕΣΠΑ και μάλιστα …κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς αντίκρισμα για την πραγματική οικονομία. Η αναγωγή των πάντων σε επικοινωνία χωρίς ουσία επεκτείνεται στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για την περίοδο 2014-2020, με προχειρότητα, αναξιοπιστία και μεθοδεύσεις, που μόνο καχυποψία και απαισιοδοξία προκαλούν, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία στερείται ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει άμεση ανάγκη.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, αναδεικνύει τεράστια κενά στο κυβερνητικό «αφήγημα» για τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 που προορίζονται για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και περίεργους χειρισμούς που άπτονται της σύστασης επιτροπών αξιολόγησης χωρίς εκπροσώπους φορέων της επιχειρηματικότητας, αλλά με στελέχη …των πολιτικών γραφείων της ηγεσίας του Υπουργείου!

Η ερώτηση αφορά σε τέσσερις δράσεις που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020: α) «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», β) «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», γ) «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», δ) «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών»

«Η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης. «Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα αξιολόγησης, ενώ για κάποιες δράσεις δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγηση παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες. Επιπλέον, σε αποφάσεις συγκρότησης της Επιτροπής Αξιολόγησης προγραμμάτων, φαίνεται πως μετέχουν ως μέλη, στελέχη των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα ορισμού τους. Και βέβαια, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα εκταμίευσης των πόρων εντός του 2016 για όσους ενταχθούν οριστικά στα συγκεκριμένα προγράμματα παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική έχει ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου προγραμμάτων μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου. Υπάρχουν μόνο τροποποιήσεις που στέρησαν από σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων την ευκαιρία να υποβάλλουν προτάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς. Η κυβέρνηση, οφείλει να καταθέσει όλα τα σχετικά στοιχεία αναλυτικά και να δώσει εξηγήσεις για επιλογές που επιεικώς, μόνο προβληματισμό προκαλούν μέχρι σήμερα.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ: 8002/7.9.2016
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ , ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητα; στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020»

Το Φεβρουάριο του 2016 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού είχε ανακοινώσει την προκήρυξη 4 δράσεων στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα :
1.«Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
2.«Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»
3.«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»
4.«Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών»
Η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης τους, ενώ για τις δράσεις «Νεοφυής ΕπιχειρηματικότητỨ, «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών» επισημαίνεται ότι, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες.
Παράλληλα στις αποφάσεις συγκρότησης της Επιτροπής Αξιολόγησης των προγραμμάτων για την Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα που έχουν ανακοινωθεί συμμετέχουν ως μέλη της Επιτροπής στελέχη των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα ορισμού τους.
Επιπλέον, με βάση τις διαδικασίες αξιολόγησης που έχουν ανακοινωθεί τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα εκταμίευσης των πόρων εντός του 2016 για τις επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που θα ενταχθούν οριστικά στα συγκεκριμένα προγράμματα παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική έχει ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου των εν προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου των εν λόγω προγραμμάτων πέρα των συχνών τροποποιήσεων οι οποίες στέρησαν σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων να υποβάλλουν προτάσεις αλλά και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς.
Δεδομένης της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει και της κρισιμότητας των προγραμμάτων για την απασχόληση και την τόνωση της πραγματικής οικονομίας
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1)Για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
•Για πιο λόγο καθυστερεί η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από τις αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης τα οποία ήδη έχουν αξιολογηθεί εδώ και καιρό τους αξιολογητές;
•Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ένταξης των Δικαιούχων στο στη συγκεκριμένη δράση;
•Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα αφού υποβάλλουν σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;
2)Πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των άλλων τριών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πότε θα εκδοθούν οι αποφάσεις συγκρότησης των Επιτροπών Αξιολόγησης, ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης στην έναρξη της αξιολόγησής τους και ποια η προγραμματισμένη ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους; Να παρατεθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των σχετικών διαδικασιών με τις αντίστοιχες ημερομηνίες.

3)Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι εντός του 2016 θα υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης των κονδυλίων στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτές; Ποιο το ύψος των κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για το 2016 και ο στόχος της απορρόφησης ανά πρόγραμμα;
4)Για τη διαμόρφωση του περιεχομένου του β’ κύκλου προκήρυξης των τεσσάρων προγραμμάτων έχει γίνει διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και υλοποίησης των προγραμμάτων για πιθανώς βελτιώσεις ανάλογα με το στόχο του κάθε προγράμματος; Θα υπάρξει σχετική διαδικασία; Εφόσον έχει γίνει διαβούλευση να κατατεθούν τα σχετικά υπομνήματα με τις προτάσεις των εν λόγω φορέων.
5)Για πιο λόγο στις Επιτροπές Αξιολόγησης για τις δράσεις Ενίσχυσης των Αυτοαπασχολουμένων και τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα που ανακοινώθηκαν δεν συμμετέχει εκπρόσωπος από τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά ενώ αντιθέτως συμμετέχουν εκπρόσωποι -στελέχη που εργάζονται στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη συμμετοχή τους;
6)Πότε επακριβώς θα γίνει η προκήρυξη του β’ κύκλου των τεσσάρων προγραμμάτων;
7)Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσα επενδυτικά σχέδια δεν ενταχθούν στον α’ κύκλο προκήρυξης των 4 προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 να υποβληθούν εκ νέου στο πλαίσιο του Β’ κύκλου προκήρυξης και με ποιες προϋποθέσεις;
Αθήνα 7 Σεπτεμβρίου 2016
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Καλαφάτης Σταύρος
Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
Κεφαλογιάννη Όλγα
Βλάχος Γεώργιος
Καραμανλής Κωνσταντίνος του Αχιλλέα
Καρασμάνης Γεώργιος
Κασαπίδης Γεώργιος
Σκρέκας Κωνσταντίνος