Αντιστάθμισμα …πολιτισμού και αλληλεγγύης η κατάργηση των διοδίων για τα ΙΧ των ΑμεΑ

«Ο πολιτισμός μας κρίνεται και από το πως στηρίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Γι` αυτό, σε ένα κράτος που δυστυχώς δεν αποτελούν κανόνα οι υποδομές εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία στα δημόσια μέσα μεταφοράς, αποτελεί –κατά τη γνώμη μου- αναγκαίο …αντιστάθμισμα πολιτισμού, η θεσμοθέτηση της ελεύθερης διέλευσης αναπηρικών ΙΧ αυτοκινήτων από τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, υποστηρίζοντας το αίτημα για ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια με την καθιέρωση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας για τα ΙΧ οχήματα των ΑμεΑ.

Ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει πως η χώρα μας δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να είναι πλήρως αποκλεισμένα και  από τις υπεραστικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ) και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Έτσι η χρήση ιδιωτικών ειδικών αυτοκινήτων, είναι εκ των πραγμάτων η μόνη εναπομείνασα διέξοδος για να ξεφύγουν από τη γεωγραφική απομόνωση στην οποία τους καταδικάζει η έλλειψη προσβάσιμων δομών στα μέσα δημόσια μεταφοράς», προσθέτει και καταλήγει: «Η απαλλαγή των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από την καταβολή τελών θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα, ιδίως κατά τη διάρκεια της οξύτατης οικονομικής κρίσης που πλήττει δυσανάλογα τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Όμως η απουσία σαφούς και ορισμένου θεσμικού πλαισίου, δεν έχει επιτρέψει την ενεργοποίηση του εν λόγω ευνοϊκού μέτρου, αφού το κενό αυτό επικαλείται η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης διοδίων, για τη μη εφαρμογή του.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ  8657/28-9-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ’’

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμπολίτες μας με αναπηρία χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις τους ιδιωτικά μέσα. Αυτός είναι συνήθως ο μόνος τρόπος μετακίνησής τους, καθώς οι περισσότερες πόλεις δε διαθέτουν προσβάσιμες αστικές μεταφορές, κατάλληλα διαμορφωμένες για τις ανάγκες τους.

Δεδομένου ό,τι, η χώρα μας δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις των

Ευρωπαϊκών Κανονισμών ΕΚ 181/2011 και 1371/2007, τα άτομα με αναπηρία είναι πλήρως αποκλεισμένα και  από τις υπεραστικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ) και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η χρήση λοιπόν ιδιωτικών, ειδικών αυτοκινήτων, από τα ίδια πρόσωπα ή οικεία αυτών ως συνοδηγούς-μεταφορείς, τα οποία και τους εξυπηρετούν από και προς τις δομές τις οποίες επισκέπτονται τα άτομα με αναπηρία, είναι εκ των πραγμάτων η μόνη εναπομείνασα διέξοδος για να αποδράσουν από την απομόνωση στην οποία τους καταδικάζει η έλλειψη προσβάσιμων δομών/μέσων και να διατηρήσουν ενεργή την επαφή τους με το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ως εκ τούτου, η απαλλαγή των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από την καταβολή τελών κατά τη διέλευσή τους από τους κατά τόπους σταθμούς διοδίων θα έπρεπε να αποτελεί τον κανόνα, ιδίως κατά τη διάρκεια της οξύτατης οικονομικής κρίσης που πλήττει δυσανάλογα τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Παρά ταύτα, η απουσία σαφούς και ορισμένου θεσμικού πλαισίου, δεν έχει επιτρέψει την καθολική ενεργοποίηση του ευνοϊκού μέτρου της απαλλαγής των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια. Το κενό αυτό επικαλείται η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης για τη μη εφαρμογή του.

Η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και η έκδοση ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων από τις δημόσιες αρχές για την εφαρμογή αυτού του μέρους, είναι ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει οριστικά και δεσμευτικά το ζήτημα της ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας;