Κίνδυνος για τη θερινή τουριστική περίοδο με… μισό αεροδρόμιο «Μακεδονία»!

«Προχειρότητα που θα υπονομεύσει τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, θα συνιστά ο κακός προγραμματισμός έργων στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”», αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως καταγγέλλει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που με σχετική ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνει στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το μεγάλο κίνδυνο υπολειτουργίας του αεροδρομίου εν μέσω τουριστικής αιχμής.

«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην αποφάσισε να παίξει τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας κορώνα-γράμματα» δηλώνει σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Θα είναι τεράστια η ευθύνη για το αρμόδιο υπουργείο, αν πραγματικά δρομολογεί την εκτέλεση έργων που θα καθηλώσουν στο 50% τη δυναμικότητα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2017! Αυτό σημαίνει, πως η παραμικρή καθυστέρηση θα αναγκάσει τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας, να βρεθούν με μισό αεροδρόμιο στην αιχμή της θερινής τουριστικής περιόδου, με απρόβλεπτες συνέπειες!»

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι εν λόγω εργασίες αφορούν την τεχνική φάση συνάντησής του διαδρόμου 10/28 με το διάδρομο 16/34 προσγειώσεων και απογειώσεων του αεροδρομίου ‘’Μακεδονία’’ που είναι ο μοναδικός σε λειτουργία καθώς ο 10/28 είναι κλειστός λόγω των έργων επέκτασης, ανακατασκευής και εξυγίανσης που ήδη χρονίζουν. Τα αναγκαία τεχνικά έργα στο σημείο της διασταύρωσης των δύο διαδρόμων καθιστούν τη χρήση του εναπομείναντος διαδρόμου απαγορευτική. Αντ` αυτού, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία προς εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης ο μέχρι πρότινος παράλληλος τροχόδρομος του διαδρόμου 10/28, χωρίς βέβαια να πληροί όλες τις απατούμενες προδιαγραφές. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τον αερολιμένα να μειώσει κατά το ήμισυ τη χωρητικότητα πτήσεων με προγραμματισμένη περάτωση των έργων ουσιαστικά λίγο μετά την έναρξη της θερινής περιόδου και εύλογους φόβους για τις συνέπειες περαιτέρω καθυστερήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

1083/10-11-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: Μείωση χωρητικότητας πτήσεων κατά 50% στο Αεροδρόμιο ΄΄Μακεδονία’’

Έντονο προβληματισμό και δικαιολογημένη ανησυχία προκαλούν έγκυρα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου για τα προγραμματισμένα, από την αρχή του επόμενου έτους, έργα επέκτασης και αναβάθμισης του διαδρόμου 10/28 στην τεχνική φάση συνάντησής του με το διάδρομο 16/34 προσγειώσεων και απογειώσεων του αεροδρομίου ‘’Μακεδονία’’.

Ο 16/34 είναι ο μοναδικός διάδρομος σε λειτουργία καθώς ο διάδρομος 10/28 είναι κλειστός λόγω των έργων επέκτασης, ανακατασκευής και εξυγίανσης που ήδη χαρακτηριστικά χρονίζουν. Τα αναγκαία τεχνικά έργα στο σημείο της διασταύρωσης των δύο διαδρόμων καθιστούν τη χρήση του εναπομείναντος διαδρόμου απαγορευτική.

Οι εργασίες και άρα το προσωρινό κλείσιμο του μόνου και βασικού διαδρόμου 16/34 του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, θα διαρκέσουν 4μιση μήνες καλύπτοντας τη χρονική περίοδο μεταξύ 16 Ιανουαρίου 2017 και 31 Μαΐου 2017. Αντί του 16/34 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία προς εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης ο μέχρι πρότινος παράλληλος τροχόδρομος του διαδρόμου 10/28, χωρίς βέβαια να πληροί όλες τις απατούμενες προδιαγραφές. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τον αερολιμένα να μειώσει κατά το ήμισυ τη χωρητικότητα πτήσεων.

Η προγραμματισμένη περάτωση των έργων ουσιαστικά λίγο μετά την έναρξη της θερινής περιόδου, καθώς οι πρώτες αφίξεις στους τουριστικούς προορισμούς όλης της Βόρειας Ελλάδας γίνονται από τον Μάιο, δημιουργεί εύλογους φόβους. Η επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου πραγμάτωσης των επισκευαστικών έργων χωρίς ουδεμία δυνατότητα υπέρβασης χρόνου είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνη.

Είναι αυτονόητο πως η παραμικρή καθυστέρηση παράδοσης του 16/34 σε πλήρη λειτουργία, όταν και θα αποκατασταθούν όλα τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιριών, θα τινάξει στον αέρα την τουριστική σεζόν και θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία των περιοχών που εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η ολοκλήρωση των έργων εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην επιβατική κίνηση ιδίως κατά την έναρξη της θερινής περιόδου;

2. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την όσο το δυνατόν ανώδυνη και προσφορότερη αναπροσαρμογή των εταιρικών δρομολογίων έναντι της μειωμένης κατά 50% δυνατότητας του αερολιμένα να εξυπηρετήσει πτήσεις υπό αυτήν την έκτακτη κατάσταση που διαμορφώνεται;

3. Προτίθεστε να διασφαλίσετε την έγκαιρη περάτωση των επιβεβλημένων τεχνικών παρεμβάσεων στο βοηθητικό τροχοδρόμο ώστε να πληροί στο ακέραιο τις προϋποθέσεις ενός κύριου διαδρόμου; Ποια η πρόοδος της τεχνικής προσαρμογής του στη νέα του χρήση δεδομένου ότι απέχουμε μόλις δύο μήνες από την έναρξη των έργων στον διάδρομο 16/34;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης