Λείπουν αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ, περισσεύει η …αναισθησία στην κυβέρνηση!

«Όταν στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρατηρείται πλέον έλλειψη αναισθησιολόγων απαραίτητων ακόμα και για μικροεπεμβάσεις σε ΑμΕΑ και συμπολίτες μας με αυτισμό, που δεν γίνεται να χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία, ο συνειδητός εμπαιγμός της κοινωνίας με κυβερνητικές δηλώσεις περί ενίσχυσης των νοσοκομείων σε προσωπικό ή υλικοτεχνική υποδομή, συνιστά περίσσευμα αναισθησίας.»

Αυτό τόνισε σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επικαλούμενος στοιχεία και καταγγελίες της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ όπως περιγράφεται από ασθενείς και ασφαλισμένους, δεν αφήνει περιθώρια για τις δήθεν αυταπάτες και την εικονική πραγματικότητα που θέλει να εμφανίζει η κυβέρνηση και στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης. «Η αυταπάτη ως δικαιολογία, προϋποθέτει άγνοια. Η κυβέρνηση όμως ξέρει την αλήθεια και συνειδητά εθελοτυφλεί.»

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως ο κανόνας της υποχρηματοδότησης ως βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας είναι η κύρια αιτία που ειδικά τα περιφερειακά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα υπολειτουργούν και βρίσκονται σε οριακό σημείο.

«Νοσοκομεία-φαντάσματα χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελλείψεις υπερβαίνουν το 50% της απαιτούμενης δύναμης, αδυνατούν ολοσχερώς να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες των ασθενών τους», υπογραμμίζει ο κ. Καλαφάτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ  3005/31.1.2017  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας        

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες ελλείψεις ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης »

Ο κανόνας της υποχρηματοδότησης ως βάσικος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας είναι η κύρια αιτία που ειδικά τα περιφερειακά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα υπολειτουργούν και βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις ανά την επικράτεια συνθέτουν ένα σκηνκό πλήρους κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Νοσοκομεία-φαντάσματα χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελλείψεις υπερβαίνουν το 50% της απαιτούμενης δύναμης, αδυνατούν ολοσχερώς να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες των ασθενών τους.

Πτυχή αυτής της αδυναμίας ανέδειξε με πρόσφατη καταγγελία της η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η χορήγηση γενικής αναισθησίας προκειμένου τα άτομα με αυτισμό, βαριά νοητική υστέρηση και πολλαπλές αναπηρίες να μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη είναι άκρως απαραίτητη.

Ως θλιβερό αποτέλεσμα της μη επάρκειας των ιατρών αναισθησιολόγων που διαθέτουν τα νοσοκομεία της πόλης, οι ασθενείς με αυτισμό και αναπηρίες, αργούν να υποβληθούν ακόμη και σε απλές οδοντιατρικές πράξεις, ο προγραμματισμός της περίθαλψής τους αναβάλλεται συνεχώς και η αναμονή είναι αυτονόητα πολύ πιο επώδυνη για τα συγκεκριμένα άτομα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να τύχουν εν γένει οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως τα άτομα με αναπήρια ειδικής μέριμνας;
  2. Προτίθεστε να επαναξετάσετε το πλαίσιο επάνδρωσης των νοσοκομείων με τις πλέον απαραίτητες ειδικότητες ώστε να επανέλθουν αυτά σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας;