Η Κυβέρνηση οφείλει να μη χάνει χρόνο και χρήμα και για τον τουρισμό μας

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την παύση του προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων βίζας για τα νησιά του Αιγαίου και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για έκδοση βίζας σε πολίτες χωρών που αποτελούν δυναμικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Σε μια Ελλάδα που έχει ανάγκη αξιοποίησης του 100% των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, η Κυβέρνηση δε δικαιούται να αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία ενίσχυσης του τουρισμού μας.

 

Στα περσινά προβλήματα της διαδικασίας έκδοσης βίζας, που εκδηλώθηκαν στη δυναμική για την Ελλάδα αγορά της Ρωσίας, έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα φλέγοντα ζητήματα:

 

α) Η ανάγκη κάλυψης των απωλειών από την παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων για επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά.

 

β) Η κυβερνητική αδράνεια στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων έως δύο μηνών, που παρατηρείται στην τεράστια αναδυόμενη τουριστική αγορά της Κίνας.

 

Την ώρα που εκατομμύρια τουρίστες αναζητούν νέους προορισμούς λόγω προβλημάτων ασφάλειας σε γειτονικές μας ανταγωνιστικές χώρες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν δικαιούται να αδρανεί.

 

Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχει επιβάλει την υπερφορολόγηση στο τουριστικό προϊόν μας εδώ και δύο χρόνια».

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3285/8-2-2017

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΥΠΟΨΗ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ  ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

κ. Γεωργίου Κατρούγκαλο

– ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

κ. Έλενα Κουντουρά

 

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας σε χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

 

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου εκ μέρους των προξενικών αρχών μας στη Ρωσία, απέδειξαν ότι είναι αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, που αφενός εκθέτουν τη χώρα και αφετέρου επιφέρουν οικονομική ζημία στον κλάδο του τουρισμού.

Ιδιαίτερα και μετά την τελευταία δυσμενή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα στερήσει από τη χώρα μας ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εάν η πολιτεία δεν κινητοποιηθεί εγκαίρως προκειμένου να διευκολύνει και να απλοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης βίζας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από το προσφυγικό και απαιτείται η στήριξή τους με κάθε τρόπο.

Τα γεγονότα του 2016 στην Τουρκία, δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, καθώς μέχρι τώρα η Τουρκία μονοπωλούσε την κινεζική αγορά.

Επειδή η έκδοση βίζας για τη χώρα μας στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες χρονοβόρα, καθώς απαιτούνται ένας με δύο μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απαιτείται η λήψη μέτρων για την ευχερέστερη διεκπεραίωση των θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές και τα Κέντρα Θεωρήσεων Βίζας στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα.

Επειδή είναι αναγκαία η έγκαιρη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τη χώρα μας τόσο στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα, όσο και σε άλλες χώρες, που αποτελούν τουριστική «αγορά» για την Ελλάδα.

 

Ερωτούνται ο αρμόδιοι Υπουργοί

 

  1. Προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επισπευστεί ο χρόνος έκδοσης βίζας στις χώρες των οποίων οι κάτοικοι αποτελούν δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας σε μεγάλο αριθμό και σε ποιες χώρες;
  2. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας στη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα για πολίτες με προορισμό τη χώρα μας;
  3. Εάν μετά την αναστολή λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος για τη χορήγηση θεωρήσεων σε επισκέπτες από τα τουρκικά παράλια, η πολιτεία προτίθεται να δημιουργήσει visa centers στην Τουρκία προκειμένου να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας.

 

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτώντες βουλευτές

Σταύρος Καλαφάτης                                                                        Εμμανουήλ Κόνσολας