Αδικαιολόγητα ημιτελής η οδική σύνδεση του Λιμένος Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ

«Η πραγματική αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη πλην των …φόρων, αποτελεί το βασικό αίτιο για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση  της οδικής σύνδεσης του Λιμένος Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και όταν μάλιστα επιχειρείται η ιδιωτικοποίησή του με τους καλύτερους δυνατούς όρους.»

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, ζητώντας δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση ενός έργου που παραμένει αδικαιολόγητα ημιτελές.

«Η καλύτερη σύνδεση του 2ου λιμανιού της χώρας με το βασικό εθνικό οδικό άξονα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή ενός σημαντικού αναπτυξιακού πυλώνα για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, μόνο έτσι δεν αντιμετωπίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ  ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

3769/28/02/2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον οδικό άξονα  Πάτρα –Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι(ΠΑΘΕ)»

Ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν πλέον από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ ΑΕ και το σημαντικό έργο της οδικής σύνδεσης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ παραμένει αδικαιολόγητα ημιτελές.

Ας μη λησμονούμε πως η οδική αλλά και η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού ιδιαίτερη πτυχή που απασχολεί κατά πολύ κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή αλλά και εξασφαλίζει την ομαλή επενδυτική δραστηριότητα στο μέλλον.

Εξάλλου, σύμφωνα με το master plan του ΟΛΘ, η εμπορική κίνηση στο λιμάνι θα ανέβει κατακόρυφα τις επόμενες δεκαετίες. Αν αναλογιστεί κανείς τη δυσκολία εξυπηρέτησης των εμπορικών μεταφορών από και προς το λιμάνι σήμερα, η όποια ελάχιστη αύξηση συμβατικού η μη φορτίου τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα καταστήσει το λιμένα μη λειτουργικό.

Η ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης είναι σπουδαίας σημασίας καθώς,

  • θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του λιμανιού με τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων εμπορικών μεταφορών,
  • θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο προσέγγισης και απομάκρυνσης από το λιμάνι,
  • θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των θαλάσσιων μεταφορών που συνδέονται με το λιμένα της Θεσσαλονίκης και
  • θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την ευρύτερη περιοχή(Καλοχώρι) δίνοντας ανάσα στις εμπορικές μεταφορές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πέριξ του λιμανιού.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευαστική ολοκλήρωση του έργου της οδικής σύνδεσης Λιμανιού – ΠΑΘΕ; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσής του;