Σύμπτωμα αποσάθρωσης του κράτους η σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και εμβολίων

«Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη Θεσσαλονίκη, που οφείλονται στις προβληματικές πολιτικές που εφαρμόζονται ή …δεν εφαρμόζονται και όχι σε κάποια απεργία, ή κάποια άλλη κινητοποίηση, αποτελεί ίσως ένα από τα σοβαρότερα συμπτώματα αποσάθρωσης του κράτους υγείας και πρόνοιας υπό την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η αδυναμία εμβολιασμών παιδιών και η αδυναμία ασθενών για πρόσβαση στα αναγκαία σκευάσματα, είναι πρόβλημα που παραπέμπει σε κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι σε κράτη μέλη της Ε.Ε.!»

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά φαρμάκου και για την απρόσκοπτη συνέχιση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, που έχει ουσιαστικά «παγώσει».

Στην Ερώτηση ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει, πως οι δραματικές ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα που καταγράφουν αυξητική τάση και ένταση  τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των φαρμακοποιών οφείλονται στην περιορισμένη διάθεση φαρμάκων, στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται, στο παράλληλο εμπόριο και σε διάφορα προβλήματα κατά την παραγωγή τους.

Εξάλλου οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης λόγω της παρουσίας των προσφυγικών δομών είναι πολλαπλάσιες και οι κίνδυνοι που καραδοκούν ακόμη πιο σοβαροί. Η κυκλοφορία και η προσφορά ικανής ποσότητας παιδιατρικών εμβολίων κρίνεται επιβεβλημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

4601/29.3.2017

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σοβαρότατες ελλείψεις εμβολίων και φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη»

Την ταλαιπωρία και την αγωνία της λίστας αναμονής στα φαρμακεία της πόλης βιώνουν καθημερινά γονείς και ασθενείς που επιθυμούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φαρμακευτικά σκευάσματα για τον εμβολιασμό των παιδιών τους και την απρόσκοπτη θεραπευτική τους αγωγή. Η αναμονή εκτείνεται ακόμη και μήνες για την εύρεση του πολυπόθητου φαρμάκου.

Οι δραματικές ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα που καταγράφουν αυξητική τάση και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των φαρμακοποιών, οφείλονται στην περιορισμένη διάθεση φαρμάκων, στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται, στο παράλληλο εμπόριο και σε διάφορα προβλήματα κατά την παραγωγή τους.

Το ζήτημα καθίσταται δισεπίλυτο δεδομένου ότι ορισμένα φάρμακα, όπως τα παιδιατρικά εμβόλια ή οι ινσουλίνες, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα ή η αναγκαστική προσαρμογή των ασθενών σε νέα αγωγή που θα στηρίζεται σε νέα σκευάσματα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και ασύμφορη.

Συνεπώς, τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού, ιδίως αυτό που αφορά τα παιδιά και τους έφηβους, μένουν ανεφάρμοστα.

Εξάλλου οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης λόγω της παρουσίας των προσφυγικών δομών είναι πολλαπλάσιες και οι κίνδυνοι που καραδοκούν ακόμη πιο σοβαροί. Η κυκλοφορία και η προσφορά ικανής ποσότητας παιδιατρικών εμβολίων κρίνεται επιβεβλημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ένεργειες ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή διάθεση των απαραίτητων εμβολίων και φαρμάκων που σημειώνουν ελλείψεις στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης;
  2. Προτίθεστε να λάβετε να αναγκαία μέτρα πλήρους εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούν πολλές δομές φιλοξενίας προσφύγων και η ζήτηση είναι μεγάλη για παιδιατρικά εμβόλια;

Αθήνα 29 Μαρτίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης