Στο μουσείο των …αριστερών υποσχέσεων και η Α΄ προβλήτα του ΟΛΘ;

«Προβλήτα …στην ομίχλη, παραμένει η Α΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης,  παρά τις πρωθυπουργικές και υπουργικές δεσμεύσεις για απόδοσή του στους πολίτες. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης της. Και είτε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, είτε να ενημέρωσει της Θεσσαλονικείς, πως επρόκειτο για μία ακόμα αερολογία που παίρνει οριστικά τη θέση της στο μουσείο των ανεκπλήρωτων αριστερών υποσχέσεων!»

Τα παραπάνω τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά τη ανάδειξη πλειοδότη και την έναρξη του προσυμβατικού ελέγχου για τη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, χωρίς προηγούμενη διευθέτηση του καθεστώτος χρήσης στην Α΄ προβλήτα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡ.ΠΡ. 5210/26.4.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση και χρήση του Α’ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης»

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού προχωρά με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου κατάθεσης των βελτιωμένων προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. και την ανάδειξη πλειοδότη και εισέρχεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου.

Ωστόσο, το ζήτημα της παραχώρησης ή μη του Α’ Προβλήτα του Λιμένα στο Δήμο της Θεσσαλονίκης και κατ’επέκταση στην πόλη ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.

Από μέρους του ΤΑΙΠΕΔ και της διοίκησης του ΟΛΘ γνωρίζουμε την αρνητική στάση που τηρούν και την αντίθεσή τους στην παραχώρηση του Α’ Προβλήτα, αποδεχόμενοι μόνον τη χρήση του για δραστηριότητες πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού χαρακτήρα.

Όμως, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έλαβε ο Πρωθυπουργός και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού πως θα αποδοθεί ο Α’ Προβλήτας στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς αναφορές για αξιοποίηση μόνον  των κτιριακών εγκαταστάσεων, έχουν δημιουργήσει εύλογα στους Θεσσαλονικείς υψηλές προσδοκίες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Ποια η εξέλιξη του ζητήματος εξαίρεσης του Α’ Προβλήτα από την πώληση και τι εν τέλει προτίθεστε να πράξετε σε σχέση με την ικανοποίηση του αιτήματος παραχώρησής του;