Να συνδέσουμε έμπρακτα την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος!

«Το έρημο δάσος, είναι εκτεθειμένο δάσος. Γι` αυτό πρέπει να εκλείψουν οι όροι που το απομονώνουν -όπως και κάθε προστατευόμενη περιοχή- από την κοινωνική ζωή, αλλά και να αλλάξουν οι νοοτροπίες που αποσυνδέουν τη φύση και το δάσος από την αειφορία!»

Αυτό πρότεινε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας με την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος, σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με θέμα τη λαθροϋλοτομία και την επίπτωση της αλόγιστης χρήσης ξυλείας για θέρμανση.

« Μια κοινωνία αποκομμένη από τον φυσικό της πλούτο είναι σαφώς πιο επιρρεπής στην άλογη χρήση του, εξ` αιτίας της οποίας πληρώσαμε βαρύ τίμημα τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως επειδή αποξενώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες από τον βασικό πλουτοπαραγωγικό τους πόρο: το φυσικό περιβάλλον. Είμαι απολύτως πεισμένος, ότι, ειδικά αυτή την περίοδο, το μείζον είναι να αλλάξει η νοοτροπία που οδήγησε σε αυτήν τη στρέβλωση και να συνδέσουμε έμπρακτα την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος στην πράξη.»

Ο κ. Καλαφάτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον σ` αυτή την περίπτωση, δεν παρέκκλινε από τη πολιτική που χαράχτηκε την περίοδο 2012-2014 για τη βελτίωση της δασικής πολιτικής της χώρας:

«Αναφέρομαι στον συνολικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών, την εν γένει προστασία και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος.  Εργαστήκαμε τότε, εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών, καθώς η αυξανόμενη οικονομική κρίση και ενεργειακή φτώχεια, οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση της λαθροϋλοτομίας για ανάγκες θέρμανσης, με συνέπεια και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε αιωρούμενα σωματίδια, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Ξεμπλοκάραμε και επιταχύναμε τη διάχυση των πόρων για δασικά έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής για τη Γεωργία αλλά και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, που ήταν “παγωμένα”, ώστε να κινητοποιηθούν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και οι τοπικές κοινωνίες με έργα και δραστηριότητες μέσα στο δάσος. Και επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι είναι σημαντικό για την καταπολέμηση του ευρωσκεπτικισμού, να αναδεικνύουμε τη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων  στην υλοποίηση έργων σε κάθε πεδίο. Συνολικά, κινητοποιήσαμε πόρους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ από τα δύο αυτά προγράμματα, με έργα αντιπυρικής προστασίας σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή σε έργα μέσα στο δάσος, με τοπικά συνεργεία και εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Κρατήστε αυτή τη διάσταση, γιατί είναι πραγματικά πολύ σημαντική για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος. Και βέβαια, κάναμε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν για την αξιοποίηση των εθνικών πόρων.

Η προσπάθεια που κάναμε απέδωσε! Και αποτελεί κατάκτηση για τη δημόσια διοίκηση.»