Η κυβέρνηση υπερέβη τα όρια της ανοχής στην εγκληματικότητα στο ΑΠΘ!

Με αφορμή την αντίδραση της κυβέρνησης στις καταγγελίες των 471 φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ σε γκέτο ανομίας και φόβου εξοργίζει κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Όμως η χθεσινή εικόνα ενός Υπουργού Παιδείας που αντί να απολογηθεί στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, τους καλεί κυνικά να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, σοκάρει! Αποκαλύπτει τη συλλογική ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στον εκφυλισμό της Ελλάδας σε τριτοκοσμική  κοινωνία, με τρόπους περισσότερους και ίσως χειρότερους από την οικονομική φτωχοποίηση. Πλέον, η κατ` ουσία ανακήρυξη της πανεπιστημιούπολης σε άβατο για τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής στην εγκληματικότητα και ισοδυναμεί με υποδαύλισή της!»

Θυμίζουμε ότι μόλις προ ημερών, στις 6 Ιουνίου, ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετική με την εγκληματικότητα στους χώρους του ΑΠΘ, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 6118/6/06/17

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ανησυχητικά κρούσματα παραβατικότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην πανεπιστημιακή κοινόνητα και κατ’επέκταση στη Θεσσαλονίκη οι διαδοχικοί θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πανεπιστημιακό campus. Μετρούμε ήδη δύο νεκρούς μέσα σε δύο μήνες στον αύλειο χώρο του Α.Π.Θ, δίπλα σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, σε χώρους που καθημερινά δραστηριοποιούνται χιλιάδες φοιτητές, διδακτικό και εργατικό προσωπικό.

Οι πανεπιστημιακές αρχές, επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαθέσουν και με τη στήριξη  της πλειοψηφίας των φοιτητριών και των φοιτητών του Πανεπιστημίου, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιφρουρήσουν τους πανεπιστημιακούς χώρους και να τους καταστήσουν προσβάσιμους και λειτουργικούς, ελεύθερους και ασφαλείς για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, η διακίνηση ναρκωτικών, οι κλοπές και οι ληστείες πέριξ του Πανεπιστημίου οργιάζουν τις νυχτερινές ώρες. Συνεπώς, αν δεν ενταθούν οι προσπάθειες πρόληψης και πάταξης της εγληματικότητας από τις δυνάμεις ασφαλείας στη ζώνη γύρω από το Α.Π.Θ, κάθε προσπάθεια από τις υπηρεσίες φύλαξης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η πολιτική βούληση όμως από μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να διευκολυνθεί το έργο των πανεπιστημιακών αρχών.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στην έννοια του ασύλου – τώρα μάλιστα που σχεδιάζει να το επαναφέρει πλήρως – που κατέτεινε να αποτελεί, αντί της προώθησης της γνώσης και της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας, ικανή συνθήκη άνθησης της εγκληματικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες άμεσα, εντός του πλαισίου πάντοτε των αρμοδιοτήτων σας, δεδομένης της κατοχυρωμένης αυτονομίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να διευκολυνθεί και να στηριχθεί έμπρακτα η προσπάθεια των πανεπιστημιακών αρχών να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα φύλαξης και πρόληψης της παραβατικότητας εντός του Α.Π.Θ;