Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για καλύτερη Ευρώπη

Με αφορμή τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, , στη Βουλή, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών και θέμα «Ανοιχτός διάλογος για την Ευρώπη: Προκλήσεις και προοπτικές για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την οικονομική πολιτική», ο  αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε καιρούς κρίσης είναι θεμιτός -ακόμα και αναγκαίος- ο διάλογος μεταξύ πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν αποσκοπεί στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων εφαρμοσμένης πολιτικής με την προσδοκία άμεσου αποτελέσματος υπέρ των πολιτών. Κινδυνεύει, όμως, να καταστεί προσχηματικός, όταν επιδιώκεται από μια κυβέρνηση, για να αναζητήσει άλλοθι απραξίας, σε μια θεωρητική διελκυστίνδα υπέρ ή κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες – και ακόμα περισσότερο οι εξαντλημένοι οικονομικά Έλληνες- ζητούν άμεσες, εφικτές και βιώσιμες λύσεις με φιλελεύθερο πρόσημο, που ήδη δρομολογούνται, για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Ακαδημαϊκός και πολιτικός κόσμος, μπορούν, σίγουρα, να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού, που υπονομεύει την εξεύρεση αυτών των λύσεων»

Κατά την τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση , ο κύριος Καλαφάτης μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

«Σε αυτήν την πολιτική συζήτηση που κάνουμε θα πρέπει να γίνει αναφορά, παραδείγματος χάριν, για τα μεγάλα οφέλη που προκύπτουν για τους λαούς της Ευρώπης από το γεγονός ότι εντάσσονται, είτε είναι ενταγμένοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι ότι πολλά κράτη δεν είχαν ενημερώσει ότι πάρα πολλά από αυτά τα οποία γεύονται οι πολίτες της, όπως οι μεγάλοι δρόμοι, τα έργα υποδομής κ.α., έγιναν με πακτωλούς χρημάτων, με δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων. Στην Ευρώπη αυτό συνέβη κυρίως στη δεκαετία του ’80. Έτσι, οι Έλληνες, δε θα γεύονταν τα έργα αυτά, αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ».