Αυτονόητες παροχές ασφαλισμένων υπό αμφισβήτηση στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Σε χώρα που ο διαβητικός δεν ξέρει αν θα βρει στο φαρμακείο τα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά του, κανείς δεν δικαιούται να μιλά για ανάπτυξη ή για κοινωνική πολιτική. Δυστυχώς, στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βλέπουμε τα αυτονόητα να αμφισβητούνται και αυτά που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα για τη δημόσια υγεία, να μετατρέπονται σε “στοίχημα” για τους ασφαλισμένους.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για προβλήματα στις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών για συγκεκριμένα προϊόντα από τον ΕΟΠΥΥ και για ελλείψεις αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών.

«Η έκταση των προβλημάτων στη φάση ελέγχου των γνωματεύσεων καθυστερεί την πληρωμή των παραπεμπτικών στους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα η ‘’κοινωνική πολιτική’’ του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης να υλοποιείται επί μήνες με… ξένες πλάτες», προσθέτει ο κ. Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 7224/13/07/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις αναλωσίμων και σκευασμάτων στα φαρμακεία για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ»

Τα προβλήματα που οξύνονται βαθμιαία στις διαδικασίες ελέγχου και πληρωμής των παραπεμπτικών από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένα προϊόντα φέρνουν σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους, όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και ορθοπεδικών/ αναπνευστικών συσκευών από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη προβληματική ενώ τα αποθέματα εξαντλούνται.

Αιτία παραμένει η έκταση των άλυτων προβλημάτων στη φάση ελέγχου των γνωματεύσεων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή των παραπεμπτικών.

Οι φαρμακοποιοί της πόλης είναι απλήρωτοι για υλικά που χορήγησαν από την αρχή του έτους και σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές του Οργανισμού στα παραπεμπτικά, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης μιας οξύτατης κατάστασης για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν. Απεναντίας η ‘’κοινωνική πολιτική’’ του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης κατ’επέκταση υλοποιείται τόσους μήνες με… ξένες πλάτες.

Η αύξηση του προσωπικού των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ που θα ακολουθήσει αναλογικά την ραγδαία αύξηση των μηνιαίων υποβολών συνταγών αλλά και η λύση των αναγκαίων αυτοματοποιημένων ελέγχων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητες επιλογές των αρμοδίων, φορέα και υπουργείου, για να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε για άλλη μια φορά η κυβερνητική ολιγωρία στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των οξύτατων προβλημάτων που συσσωρεύονται πριν τα φαρμακεία βρεθούν σε ολική αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα αναλώσιμα, σκευάσματα και ιατροτεχνολογικά υλικά;