Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να υπηρετεί τις προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων κ. Gunter Oettinger και αντικείμενο το «έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον τον οικονομικών της ΕΕ ως μέρος της διαδικασίας της Λευκής Βίβλου», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητώντας στη βάση της Λευκής Βίβλου, η Ευρώπη αποδεικνύει εμφατικά πως λειτουργεί πρώτα πολιτικά και κατόπιν οικονομικά. Το πνεύμα αυτό υποδεικνύει την ολοκλήρωση της συζήτησης για τους πολιτικούς στόχους των προτάσεων Γιούνκερ, στους οποίους θα πρέπει να  προσαρμοστεί μια διαβούλευση για τον προϋπολογισμό με δημοσιονομικούς όρους. Με αυτό τον τρόπο ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου, για την ιεράρχηση των οποίων, αξίζει να λάβουμε υπόψη τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: απασχόληση, νεολαία, έρευνα, καινοτομία, αλληλεγγύη και ανταγωνιστικότητα.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Καταρχάς, θα ήθελα να χαιρετίσω κι εγώ με τη σειρά μου, την ανάληψη της πρωτοβουλίας συζήτησης για την διαβούλευση σχετικά με το μέλλον των οικονομικών της Ευρώπης. Είναι επίσης θετικό, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται στη βάση της «Λευκής Βίβλου», αποδεικνύοντας έτσι με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η Ε.Ε. λειτουργεί καταρχάς πολιτικά και κατόπιν οικονομικά.

Εδώ, θα ήθελα να βάλω το πρώτο σημείο προβληματισμού. Θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σας, κύριε Επίτροπε, κατά πόσο μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα από πλευράς στρατηγικής και τεχνικής, το γεγονός ότι ένα καθαρά δημοσιονομικό «σφιχτό» οικονομικό κείμενο θα προηγηθεί της πολιτικής συζήτησης που πρέπει να ολοκληρωθεί όσον αφορά τις εισηγήσεις του κ. Γιουνκέρ.

Νομίζω ότι η συζήτηση των πέντε σεναρίων, οι προτάσεις του κ. Γιουνκέρ, θα πρέπει να αποτελέσουν καταρχάς, το πολιτικό πλαίσιο και την πολιτική στόχευση. Βάσει της κατάληξης αυτής της συζήτησης – όπου πραγματικά οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια, γιατί γίνεται από κάτω προς τα επάνω και ίσως, για πρώτη φορά σε επίπεδο Ε.Ε. – θα πρέπει να συγχρωτιστεί το οικονομικό, δημοσιονομικό κείμενο.\

Δηλαδή, θα ήθελα να πω, μήπως θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά κάποιον τρόπο η πολιτική συζήτηση και εφόσον, διευκρινιστούν οι πολιτικοί στόχοι τότε επάνω εκεί να έρθει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό;

Δεύτερον, σε σχέση με την έννοια της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας η οποία σωστά κατά την άποψή μου αναφέρεται στην έκθεση επάνω στην οποία δημιουργήθηκε το έγγραφο προβληματισμού: θα ήθελα να σημειώσω ότι όρος «προστιθέμενη αξία» που χρησιμοποιείται κατά κορόν σ` αυτό, αποτελεί μια καθαρά δημοσιονομική, οικονομική ορολογία, ενώ ο όρος «ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία» έχει άλλα χαρακτηριστικά όπως αντιλαμβάνεστε.

Όσον αφορά, στις προτεραιότητες  – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τοποθετήθηκε μέσω του κ. Φερνάντες – και εκεί η σειρά της ιεράρχησης, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, απασχόληση, νεολαία, έρευνα, καινοτομία, αλληλεγγύη και ανταγωνιστικότητα.

Σας ευχαριστώ.