Στις αγορές, σύντροφοι, στις αγορές!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου στο Liberal.gr

Του Σταύρου Καλαφάτη

Προφανώς, στον τίτλο, παραφράζω την γνωστή εμβληματική ατάκα από τις «Τρεις Αδερφές» του Τσέχωφ: «Στη Μόσχα, αδερφές μου, στη Μόσχα!»

Η φράση μου ήρθε αυτόματα στο νου, παρακολουθώντας τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολυαναμενόμενη… έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Βλέπετε, στο διάσημο έργο του Τσέχωφ, η Μόσχα αποτελεί για τις τρεις ηρωίδες του, το ρωσικό αντίστοιχο της Καβαφικής Ιθάκης.

Και παρά το γεγονός ότι το έργο γράφτηκε πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και την άνοδο του υπαρκτού Σοσιαλισμού στη Ρωσία, η Μόσχα σίγουρα φαντάζει πιο ταιριαστή «Ιθάκη» για το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή για ένα κόμμα της Αριστεράς που ιδεολογικά, στη θεωρία δηλαδή, προτιμά να νοσταλγεί τις εποχές της ισχύος του Υπαρκτού Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού, και να ευαγγελίζεται την έξοδο …ΑΠΟ τις καπιταλιστικές αγορές. Και όχι βέβαια να πανηγυρίζει την έξοδο ΣΕ αυτές.

Αντιπαρέρχομαι, όμως, το ιδεολογικό οξύμωρο της νεοελληνικής κυβερνώσας Αριστεράς, που μάλλον δικαιώνει την παγκόσμια ιδεολογική πρωτοκαθεδρία της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς…

Και έρχομαι στην ουσία των πανηγυρισμών για την έξοδο στις αγορές, που επίσης έρχεται να δικαιώσει την κριτική, πως η περίοδος των 2,5 ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ισοδυναμεί με χαμένο χρόνο και χρήμα της Ελλάδας!

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές με όρους ελάχιστα καλύτερους από εκείνους που είχε εξασφαλίσει ήδη το 2014 η κυβέρνηση της Ν.Δ. Πανηγυρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για ένα 0,37% επιτοκίου περίπου (για τέτοια διαφορά με το 2014 μιλάμε), συγκρίνοντας το νυν 4,375%, με το προ τριετίας 4,75%, αντί να το συγκρίνουν με το επιτόκιο 2,5% ή 2,7% που θα μπορούσε να απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα, αν δεν είχε ανακοπεί από την επέλαση ΣΥΡΙΖΑ, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί ως το 2014.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση που «αγόρασε» αυτό το 0,37%, ζημιώνοντας τη χώρα με 85 δις (σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας), ή ακόμα χειρότερα 100 δις (κατά Ρέγκλινγκ), με τους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς της «σκληρής διαπραγμάτευσης», που αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο πια, με τις πρόσφατες δημόσιες ομολογίες Βαρουφάκη.

Πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες, που στο κόστος αυτό, πρόσθεσαν και πολλά δις νέων σκληρών μέτρων φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Για 0,37%…

Και το χειρότερο, χωρίς να πείσουν τη νέα τους «Μόσχα», τις Αγορές! Αφού τα 6,5 δις προσφορών που συγκέντρωσαν, ωχριούν μπροστά στα 20 δις που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014!

Στις αγορές, λοιπόν, σύντροφοι! Στις αγορές! Μόνο που αυτές οι αγορές, απαιτούν σοβαρότητα, αξιοπιστία και γνώση. Δεν είναι αγορές για ψώνια…