Άδικη και παράνομη η επιβάρυνση πολιτών λόγω προχειρότητας του ΕΦΚΑ

Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία συμπληρωματικών εφαρμογών που θα έπρεπε να λειτουργούν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ από τον Ιούνιο, αλλά και τη διαγραφή οφειλών που επιβαρύνουν άδικα και παράνομα τους πολίτες λόγω αυτής της καθυστέρησης, ζητά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

«Είναι άδικη και παράνομη η οικονομική επιβάρυνση πολιτών με οφειλές προς το Δημόσιο λόγω προχειρότητας του ΕΦΚΑ, την ώρα που είναι καθ` όλα σύννομοι από την πλευρά τους», τονίζει ο κ. Καλαφάτης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. «Ταυτόχρονα, είναι αναχρονιστική και κοστοβόρα για τον πολίτη η διαιώνιση –λόγω της ίδιας προχειρότητας- γραφειοκρατικών διαδικασιών που σε όλες τις προηγμένες χώρες γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου του υπολογιστή, από κάθε ασφαλισμένο που διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο.»

 

Ο Βουλευτής επικαλείται πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βάσει των οποίων, στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως δεν θα είναι έτοιμες πριν το τέλος Οκτωβρίου οι νέες εφαρμογές. Αυτές θα δίνουν την δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας ηλεκτρονικά, χωρίς υποχρέωση μετάβασης σε κατάστημα του ΕΦΚΑ, ενώ θα επιτρέπουν στους νέους επιστήμονες και στους ασφαλισμένους με χρόνο ασφάλισης 40 ετών, να κάνουν χρήση της έκπτωσης εισφορών που τους παρέχεται από το νόμο, χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα δεν προβλέπει τη νομοθετημένη έκπτωση.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

8310/30.8.2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Θέμα: «Καθυστερήσεις εφαρμογών στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ επιφέρουν γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες.»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδίδονται σε στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου οι συμπληρωματικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ, που επρόκειτο να είναι έτοιμες τον Ιούνιο βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Το αποτέλεσμα είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, να μην καλύπτει το νόμιμο δικαίωμα νέων επιστημόνων και ασφαλισμένων με χρόνο ασφάλισης άνω των 40 ετών, για καταβολή εισφορών μειωμένων έως και κατά 50%, με συνέπεια, οι δικαιούχοι να χρεώνονται αυτομάτως με τόκο ύψους 0,8% για το τμήμα των εισφορών που δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλουν.

Επιπλέον, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να μην υποστηρίζει τη λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας, γεγονός που υποβάλει τους πολίτες σε μετακινήσεις και γραφειοκρατική ταλαιπωρία για την εξυπηρέτησή τους από τα κατά τόπους υποκαταστήματα.

 

Επειδή:

  • Είναι άδικη και παράνομη η οικονομική επιβάρυνση πολιτών –λόγω μίας ακόμα προχειρότητας στο σχεδιασμό και στη σύσταση του ΕΦΚΑ- με οφειλές προς το Δημόσιο, που στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να τους επιβαρύνουν αφού είναι καθ` όλα σύννομοι από την πλευρά τους.
  • Είναι αναχρονιστική και κοστοβόρα για τον πολίτη η διαιώνιση –λόγω της ίδιας προχειρότητας- γραφειοκρατικών διαδικασιών που σε όλες τις προηγμένες χώρες γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου του υπολογιστή, από κάθε ασφαλισμένο που διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1)      Ποιο είναι το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των συμπληρωματικών εφαρμογών στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ, που θα επιλύσουν τα προαναφερθέντα προβλήματα και ποιοι είναι οι λόγοι των καθυστερήσεων που παρατηρούνται μέχρι σήμερα;

2)      Ποια μέριμνα λαμβάνεται για τη διαγραφή οφειλών που αδίκως επιβαρύνουν ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ λόγω ελλείψεων του δικού του συστήματος, χωρίς να υποβληθούν οι ίδιοι σε νέα γραφειοκρατική ταλαιπωρία;

 

Αθήνα 30 Αυγούστου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Σταύρος Καλαφάτης