Μόνη βιώσιμη λύση η κοινή πορεία για την Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την ετήσια ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (state of the Union 2017), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για πρώτη φορά, εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Ευρώπη παρακολούθησε μία πραγματικά πολιτική  ευρωπαϊκή ομιλία. Εμβληματική, με οραματικό προσανατολισμό, αλλά ταυτόχρονα με ξεκάθαρες σκέψεις και αποφασιστικότητα στις προτάσεις.

Ο κ. Γιούνκερ χαρτογράφησε τα άγνωστα νερά που άφησαν πίσω τους τόσο η διαφορά αντιλήψεων μεταξύ κάποιων κρατών μελών, όσο και η ατυχής επιλογή του Brexit, προτείνοντας για το μέλλον την ελπίδα  και την αισιοδοξία, που ανθίζουν μόνο μέσα από την κοινή προσπάθεια και τα κοινά ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβεβαίωσε το αυτονόητο συμπέρασμα  – κατακλείδα της Λευκής Βίβλου, ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι το κοινό όραμα και η κοινή πορεία (“Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα).

Έθεσε τους άμεσους στόχους της κοινής πορείας σε όλους τους τομείς προβληματισμού (οικονομία, εμπόριο, βιομηχανία, περιβάλλον, ασφάλεια και μετανάστευση), ενώ παράλληλα υπενθύμισε τις αρχές και τις αξίες των ιδρυτών της Ένωσης και πρότεινε να οραματιστούμε τον διπλό στόχο της εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ένωσης, μέσω της κοινής προσπάθειας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις και προπαντός με αλληλοσεβασμό.

Μίλησε οραματικά για μια Ευρώπη ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική. Για μία Ευρώπη με κοινές δομές στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και της οικονομίας.

Το βασικότερο όλων, είναι ότι θύμισε ότι η αλληλεγγύη ήταν και είναι η διαχρονική αξία και ιδέα της Ευρώπης, την οποία κανένα Brexit και καμία απειλή δεν θα κάμψει».