Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Με αφορμή  καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την κακή –επιεικώς- κατάσταση των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ και την αναστολή της δυνατότητας σίτισης των φοιτητών που διαβιούν εκεί, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, ξέρουν καλά να επικαλούνται το φοιτητικό κίνημα όταν πρόκειται για ασκήσεις ιδεοληπτικής γυμναστικής σε βάρος της Παιδείας και της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Κωφεύουν όμως, όταν οι φοιτητές –και μάλιστα οι ασθενέστεροι οικονομικά που ως επί το πλείστον καταφεύγουν για τη στέγαση και σίτισή τους στις φοιτητικές εστίες, αγανακτούν για τις συνθήκες διαβίωσης που υποχρεώνονται να αποδεχτούν. Η κατάσταση στις εστίες του ΑΠΘ, μετά και την μη έγκαιρη ανανέωση -ή εκ νέου προκήρυξη- σύμβασης για τη λειτουργία του εστιατορίου τους από τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έφτασε στο απροχώρητο και καθιστά επιβεβλημένη την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΠ:1366-21/11/2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη η κατάσταση στους χώρους των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ)»

Δραματικές συνεχίζουν να είναι οι συνθήκες που επικρατούν στις υποδομές των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου λόγω της ολιγωρίας των αρμοδίων να επιληφθούν έγκαιρα της κατάστασης που για μήνες διαμορφώνεται επιδεινούμενη χωρίς καμία προσπάθεια βελτίωσης.

Η εικόνα πλήρους εγκατάληψης συντίθεται από την εκτεταμένη φθορά των δομών, την ελλιπή συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των δικτύων, τη μη αποκατάσταση των βλαβών – ειδικά στις υδραυλικές εγκαταστάσεις – και των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, την ακαταλληλότητα υλικών και τη γενικευμένη προβληματική στις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας.

Πρόκειται για ένα εντελώς αφιλόξενο και αντίξοο περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που διαμένουν στους χώρους των εστιών να ζήσουν και να αφοσιωθούν στις σπουδές τους.

Η μη κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους και η αδυναμία παροχής των υπηρεσιών που δικαιούνται έχει φέρει στο φάσμα της απόγνωσης τη φοιτητική κοινότητα των Εστιών, η οποία καθημερινά διαπιστώνει πως η διασφάλιση της Δωρεάν Παιδείας προσκρούει στους φθαρμένους τοίχους, τα σπασμένα τζάμια και  χάνεται στο σκοτάδι του ελλιπούς φωτισμού τους. Πρόσφατα δε, μετά και τη μη ανανέωση της σύμβασης για τη λειτουργία του εστιατορίου τους, οι δωρεάν σίτιση ακολουθεί τη μοίρα της δωρεάν στέγασης στις Φοιτητικές Εστίες.

Το  Ίδρυμα Νεότητας και δια Βίου Μάθησης(ΙΝΕΔΙΒΙΜ), υπεύθυνο για την οικονομική και τεχνική διαχείριση των τεσσάρων εστιών έχει υποσχεθεί επανειλημμένα πως εγκαίρως θα πράξει τα δέοντα προς συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια.

Πάντως, για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των Εστιών, δύο μήνες μετά την τελευταία υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος στη σύνοδο των Πρυτάνεων, το ζεστό νερό και η απρόσκοπτη χρήση των υποδομών υγιεινής/ καθαριότητας θεωρείται πολυτέλεια.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επανέλθουν οι φοιτητικές εστίες στην κανονικότητα που πρέπει και να λειτουργήσουν εύρυθμα και με ασφάλεια;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης των Εστιών; Έχουν εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες από το αρμόδιο ΙΝΕΔΙΒΙΜ;
  3. Προτίθεστε να δώσετε άμεση λύση στο ζήτημα της διακοπής της δωρεάν σίτισης των φοιτητριών/φοιτητών που διαμένουν στις Εστίες.