: Να παραμείνει φάρος πολιτισμού το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών

Μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών» και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τη δομή του ιδρύματος, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε:

«Η κυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, επιχείρησε να θέσει, υπό πολιτική επιτροπεία, ένα καθαρά ερευνητικό και επιστημονικό ίδρυμα, που επί δεκαετίες λειτουργεί ως φάρος πολιτισμού.

Οι αντιδράσεις μας, ως Νέα Δημοκρατία, υπήρξαν έντονες κι ως ένα βαθμό αποτελεσματικές. Η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής προέβη σε τροποποιήσεις. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το Ινστιτούτο να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ανάγκες που επιβάλει το σύγχρονο διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό περιβάλλον.

Τέλος, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ζήτησα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό Εξωτερικών, εκείνο που είχα ζητήσει προ ημερών και από τον υπουργό: Να μας ενημερώσει σχετικά με τις συνεννοήσεις στις οποίες προέβη με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος δημοσίως ανακοίνωσε, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην ΠΓΔΜ».