Ζήτημα δημόσιας υγείας η σωστή λειτουργία  του Κέντρου  Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 12  Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζήτημα δημόσιας υγείας η σωστή λειτουργία

του Κέντρου  Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης

«Η συσσώρευση και αποθήκευση εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, κτηνιατρικών αποβλήτων που δεν καταστρέφονται επειδή δεν υπάρχει καύσιμο ούτε για τη θέρμανση του προσωπικού του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων, αποτελεί πρόβλημα που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες και όχι σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Θυμίζω στο αρμόδιο υπουργείο, πως με κάθε κρίκο της αλυσίδας προστασίας της Δημόσιας Υγείας που σπάει, οι πολίτες μένουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους, τους οποίους η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προλαμβάνει.»

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που με ερώτησή του στη Βουλή, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καλύψει άμεσα τις στοιχειώδεις και αυτονόητες ανάγκες του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης, επικαλούμενος καταγγελίες εργαζομμένων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων, η έλλειψη βασικών υλικών και εφοδίων έχει προσλάβει για περίπου δύο χρόνια  μόνιμο χαρακτήρα. Υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού σε πετρέλαιο θέρμανσης, σε βαθμό που καθιστά αδύνατη την εργασία κατά τους χειμερινούς μήνες στα γραφεία του κέντρου, ενώ, η έλλειψη καύσιμης ύλης  έν γένει, εμποδίζει τη λειτουργία εργαστηρίων σημαντικών, τόσο για την επιστημονική έρευνα, όσο και για τη δημόσια υγεία, στον τομέα των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠ:1980/11-12-2015

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης»

 Σοβαρότατες καταγγελίες για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι προχωρούν εκ νέου σε έντονες παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η έλλειψη βασικών υλικών και εφοδίων,  για την εκτέλεση της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί, έχει προσλάβει για περίπου δύο χρόνια  μόνιμο χαρακτήρα. Υπάρχει έλλειψη εφοδιασμού σε πετρέλαιο θέρμανσης ώστε αδυνατούν να εργαστούν κατά τους χειμερινούς μήνες στα γραφεία του κέντρου, ενώ, η έλλειψη καύσιμης ύλης  έν γένει,  τους απαγορεύει να λειτουργήσουν τα σημαντικά, για την προαγωγή του σημαντικότατου επιστημονικού τους έργου αλλά και για τη δημόσια υγεία, εργαστήρια των ινστιτούτων, ιδίως αυτού περί των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων.

Οι απαραίτητοι έλεγχοι για την έγκαιρη και ασφαλή αντιμετώπιση των νοσημάτων, η προστατευτική ασπίδα προάσπισης της υγείας των ζώων και κατ’επέκταστη του ανθρώπου, απενεργοποιείται, καθώς, μετά το πέρας των εργαστηριακών μελετών και εξετάσεων της  ύλη που προέρχεται από τους ζωντανούς οργανισμούς, αυτή δεν αποτεφρώνεται αμέσως ελλείψει καύσιμου υλικού αλλά παραμένει αποθηκευμένη για μήνες εντός του Κέντρου, συνιστώντας απειλή για το προσωπικό των υπηρεσιών και για τη Θεσσαλονίκη, εφόσον οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις και αυτονόητες ανάγκες του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του;